Pravni fakultet Novi Sad
Foto: N1

Pravni fakultet u Novom Sadu nije odgovorio na pitanja o pokretanju postupka po prijavi sumnji da je poslanik SNS Aleksandar Martinović autoplagirao šest radova. Međutim, dekan fakulteta Branislav Ristivojević poručio je da je fakultet na kolektivnom godišnjem odmoru, ali je i upitao "da li ona ide na godišnji odmor leti".

Portal 021 je krajem jula dobio potvrdu iz Rektorata da im, kao drugostepenom organu u odlučivanju u slučajevima plagijata, nije stigla žalba na prvostepenu odluku koju donosi etička komisija matičnog fakulteta.

Da li je etička komisija Pravnog fakulteta pokrenula postupak Portal 021 nije uspeo da sazna, jer fakultet u dva navrata nije odgovorio na pitanja.

Nasuprot tome, dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević danas je u mejlu zahvalio novinarki 021 Gorici Nikolin na „ljubaznom interesovanju“ i pitao: „Da li Vi odete na godišnji odmor leti?“

„Pretpostavljam da odete, jer se niste interesovali za ovaj slučaj pre 17. 8. 2020, recimo krajem jula meseca. E, vidite, tako i mi nekad moramo da se odmorimo. Do 24. 8. 2020. godine Pravni fakultet je na kolektivnom godišnjem odmoru“, naveo je u mejlu dekan Ristivojević.

Nije najjasnije na šta dekan Pravnog fakulteta aludira kada govori o „interesovanju pre 17. 8. 2020“, s obzirom na to da je Portal 021.rs pitanja u vezi sa postupkom protiv Martinovića slao 22. i 28. jula.

Takođe, on je prosledio presudu Vrhovnog kasacionog suda o slučaju u kojem je oslobođen optužbi za diskriminaciju, poručujući da to čini „budući da volimo da objavljujemo informacije iz njihovih privatnih života“, na čemu kaže da je „zahvalan“.

„Da vidim kako ćete informisati javnost o njoj“, reči su dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Ono na šta dekan, prema svemu sudeći, nije obratio pažnju, jeste to da je 021.rs već bio objavio vest o oslobađajućoj presudi.

Podsetimo, inicijativu za pokretanje istrage o radovima Aleksandra Martinovića pokrenuo je 26. juna poslanik Demokratske stranke Balša Božović, iznoseći sumnju da su čitavi radovi kopirani i prepisani, uključujući gramatičke greške.

Izvor: Portal 021

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare