Gornje Nedeljice

Branimir Kokanović privukao je pažnju javnosti kada se otvoreno suprotstavio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i rekao da ne da Rio Tintu svoju zemlju na plodnom Jadru. U izjavi za Nova.rs Branimir priča o tome da trpi maltretiranje zbog toga što ozloglašenoj kompaniji ne da svoju njivu, a dolazila mu je i policija na vrata.

Kad im je rekao da je spreman i da ubije, ako pokušaju da mu na silu otmu njivu, stigla mu je policija na vrata. Redovni su i pozivi i uznemiravanje telefonom, tvrdi naš sagovornik.

„Oni mene prijave policiji, policija mi je dolazila da vidi da li imam naoružanje. Imam motku, sekiru, vilie… s tim radim. Vodili su me u stanicu policije u Loznici, da dam izjavu“, svedoči Branimir.

Opisuje nam i sve pokušaje zastrašivanja i ucenjivanja.

„Dođu pa mi kažu – ‘bolje da daš nama zemlju za 160 evra, nego da ti Vučić uzme eksproprijacijom za 50 evra'“, pretili su našem sagovorniku tom strašnom rečju i zakonom oko kojeg se sada lome koplja i zbog kojeg se blokiraju putevi u Srbiji.

„Ja ne dam, ubiću ko dođe da mi otme. Ne treba mi žuta banka od Rio Tinta. Ako se otvori taj rudnik to će biti otrov. Hoće i da naprave deponiju u polju koje je plodno – ima pšenica, ima soja, ima kukukuruz, ima lucerka. Zatrovaće sve, ovde neće biti života, neće niko ostati, niti se oženiti niti udati, sve će ostati pusto“, svestan je naš sagovornik šta donosi Rio Tinto.

„Prodali su uglavnom oni koji su imali vikendice, a od domaćina nije niko za rudnik, svi su protiv. Ništa nećemo dobiti, samo će nas potrovati. Srbija će da nestane, a i inače je mala“, zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, predsednik Srbije juče je bio u Gornjim Nedeljicama, gde je razgovarao sa građanima. Branimir se jasno i glasno usprotivio i objasnio Vučiću kako stoje stvari.  On je naveo da u Jadru ne treba da se otvori rudnik, te da im nije „ovde potreban“.

„Nama rudnik ovde ne treba, mi imamo plodnu zemlju i živimo od svog rada“, istakao je Branimir Kokanović.

Bonus video: Pobuna kreće iz Gornjih Nedeljica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram