Darija Kisić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je danas da brine podatak da je u Srbiji nešto više od 50 odsto porodica sa decom koje imaju jedno dete i dodala da treba preduzeti mere na podsticanju rađanja drugog deteta.

Ona je ukazala da se u posledenje dve godine promenilo i vreme kada se rađaju prva deca i kada se stupa u brak, istakavši da je prosečan uzrast stupanja u brak za mladoženju u Srbiji 2021. godine bilo 31,5 godina, a za mladu 28,7.

Prema njenim rečima, potrebno stimulisati mlade da se što pre ostvare kao roditelji, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Ponosna sam na činjenicu da žene u našoj zemlji daju veliki značaj obrazovanju, ali na žalost to odlaže i period rađanja prvog deteta“, rekla je ministarka na konferenciji „Mame kao stub i oslonac porodice – uloga i položaj majki Srbije u savremenom društvu“ koja je održana u Narodnoj skupštini.

Kisić je rekla da je izuzetno ponosna na meru za podršku studentkinjama koje odluče da za vreme studija rađaju decu i kada su u pitanju ispitni rokovi i u slučaju potrebe obnove godine.

Ministarka je dodala da je ponosna i na Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, koji od prošlog meseca primenjuje ove mere.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju je izjavila da je u poslednje dve godine poboljšana finansijska podrška porodicama sa decom i da su retke države koje poput Srbije izdvajaju toliko sredstava u ove svrhe.

Ona je navela da je finansijski aspekt značajan kada se planira porodica, ali ne mora da bude i presudan, dodavši da su porodice i podrška porodicama prioritet rada Vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju će, kako je navela, uskoro započeti veliku nacionalnu studiju u grupi srednjoškolaca u Srbiji, koja ima za cilj da ispita znanje, stavove i ponašanje mladih o značaju i zasnivanju porodice.

***

BONUS VIDEO – Mame preduzetnice Najgroznije je kad te navedu na pomisao da je trudnoća greška

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare