Foto:ZC Vranje; Privatna arhiva

Danijela Cvetković, medicinska sestra i diplomirana ekonomistkinja iz Vranja, suprotstavila se upravi Zdravstvenog centra u ovom gradu, nakon čega su joj stizale brojne pretnje u vidu poruka i poziva od anonimnih osoba. Nakon prijava brojnih nezakonitih radnji u ZC Vranje, kako navodi, u Višem javnom tužilaštvu rečeno joj je da zatraži status uzbunjivačice, jer to je jedini način da se zaštiti.

Godinama se Danijela bori protiv nepravde u zdravstvenoj ustanovi u kojoj radi, ali njen sukob s upravom kulminirao je pretnjama njoj i njenom sinu.

Danijela Cvetković Foto: Privatna arhiva

“U više navrata ukazivala sam direktoru na nezakonite odluke u vezi s Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, jer odobravaju primanje više medicinske sestre u primarnu zdravstvenu zaštitu, pa one dobijaju veće plate od ostalih. S tim zvanjem treba da rade u bolnici, a ne kod nas. Takođe sam prijavila kao problem to što u hitnu pomoć primaju medicinske sestre s vanrednom srednjom školom, koje ne znaju da stave iglu, što sam svojim očima gledala. Ništa ne rade po zakonu“, priča za Nova.rs Danijela.

Nepravda i bezakonje su, ističe ona, na svakom koraku.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Ukazivala sam takođe na obračunavanje prekovremenog rada, koje je neravnopravno među zaposlenima, tako da u jednom mesecu pojedini imaju samo 10, a drugi čak 70 sati prekovremenog rada. Onda deo prebacuju u drugi mesec, pa dobijaju novčanu nadoknadu, i to ne preko radnih lista, već na lični račun, što je nedozvoljeno“.

Danijela je 20 godina radila u hitnoj pomoći ove ustanove, a danas je u školskom dispanzeru.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Nakon problema koje sam imala s načelnikom službe pre pet godina, koji je optužen za seksualno uznemiravanje, tražila sam premeštaj, jer je on vraćen na posao. Međutim, gde god da mrdnete iskaču problemi“.

Koliko košta radno mesto?

Posle završene srednje Medicinske škole, diplomirala je, a zatim završila i master studije na Ekonomskom fakultetu.

Pročitajte još:

„Predala sam zahtev direktoru da me prebaci u kadrovsku upravu, ako postoji mogućnost, jer sam tamo volontirala godinu dana. Odgovorio mi je da završim prvo „visoku medicinsku ćuprijsku školu“, pa da mu se javim. U toj upravi ugovorio je, međutim, dve ekonomistkinje s Megatrendom i sa Unionom, pa sam ga direktno pitala koliko treba da platim to radno mesto, da bih ga dobila pre njih. Rekao mi je da gledam svoja posla i da se ne mešam u kadrovska pitanja“, revoltirano priča Danijela.

Zbog bliskog odnosa s ovom medicinskom sestrom, direktor je, tvrdi ona, njenu koleginicu prebacio iz hitne službe na opštu praksu.

medicinska sestra

„Ta doktorka, koja je moja prijateljica, ima 17 godina radnog staža u hitnoj službi, a prebacio je na Opštu praksu, samo zato što se druži sa mnom. U hitnu je primljena devojka koja je tek došla da radi i nema nijedan dan iskustva“.

Anonimni pozivi i pretnje

Posle svih uočenih nepravilnosti, inspekciji Ministarstva zdravlja, kao i Inspekciji rada, prijavila je nezakonite radnje u ZC Vranje, a onda su usledili anonimni pozivi i pretnje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, File

„Zvale su me izvesne osobe za koje znam da su lokalni mafijaši. Upozoravali su me da se ostavim priče o zdravstvenom centru. Direktor je moj broj na telefonu blokirao i više mi se ne javlja nakon što sam javno postavila pitanje – kako čovek koji je zadužen za nadzor spremačica, D. P., može da prima 118.000 dinara platu? Toliko ima specijalista u domu zdravlja, a moja plata sa srednjom medicinskom i Ekonomskim fakultetom je 70.000, pa kako je to moguće? Tad mi je otkucao rešenje za Vranjsku banju, gde je rekao da ću biti prebačena po kazni“, kaže Danijela, koja je samohrana majka petnaestogodišnjeg dečaka.

Nakon njene pobune, kolega koji radi kao šef higijeničarki, uzvratio je napadom, pa je na Fejsbuk profilu optužio Danijelu za nesavesnog roditelja.

„Napisao je kako ne čuvam svoje dete, da imam ‚F‘ dijagnozu, da poziva Centar za socijalni rad, da mi je dete gladno i da ne brinem o njegovoj higijeni. Okačio je čak i moju sliku i sve to ne bi li me diskreditovao, jer sam se usudila da pitam za njegovu platu“, kaže naša sagovornica.

Zahtev za statusom uzbunjivačice

Nakon što se obratila resornim ministarstvima rečeno joj je da podnese prijavu u tužilaštvu.

Foto: Privatna arhiva

„U Višem javnom tužilaštvu su me saslušali, beleška je imala pet strana. Rekla sam sve što znam i kako me kažnjavaju jer se bunim i ukazujem na propuste. Naglasila sam i da je direktor sam tražio da mu javljam za sve probleme, a onda se okrenuo protiv mene. Na osnovu svega što sam ispričala rečeno mi je da mogu da tražim status uzbunjivačice. Taj zahtev s prilogom iz tužilaštva predala sam našoj pisarnici, a dalji koraci su na pravnoj komisiji ZC Vranje“, objašnjava Danijela.

Ova hrabra medicinska sestra kaže da je mnogo nepravde, mobinga i zloupotreba u ustanovi u kojoj radi, ali da se kolege i pacijenti plaše i da svi ćute.

Foto: Privatna arhiva

„Ljudi se ovde plaše svega i svakoga i ćute na nepravdu. Meni prijavljuju probleme i pacijenti i kolege, jer 20 godina sam radila u hitnoj i ceo grad me zna. Na žalost, nemoćna sam da pomognem, ali svi znaju da ću se buniti i pitati, da ne ćutim i glasno govorim o svemu!“.

„Ne želim da se bavim glupostima“

Njene pritužbe, međutim, v. d. direktora Zdravstvenog centra Vranje demantuje.

„Priče o zapošljavanju ekonomistkinja s privatnih fakulteta su besmislice. Što se gospođe Cvetković tiče, ne znam kako zamišlja da u zdravstvenoj ustanovi nekog od medicinske sestre uposlimo da bude ekonomista. Uostalom, neka se prijavi kad bude konkurs, pa možda i prođe. Njene navode o nezakonitnim radnjama u ustanovi ne želim da komentarišem, jer sam ozbiljan čovek i hirurg i zaista ne želim da se bavim glupostima koje ona navodi“, kaže za Nova.rs dr Saša Đorđević, direktor ZC u Vranju.

Ipak, u vezi sa zapošljavanjem osoblja i isplatama prekovremenih sati ističe važnu činjenicu.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

„Javnost mora da zna da je naša ustanova u blokadi još od 2016 godine. Nemamo sopstveni novac za plate, niti za bilo šta drugo. Radimo tako što nam RFZO uplaćuje sredstva, a sve naše fakture i obračuni idu prema Fondu. Tako da nema nikakvog smisla u tome što gospođa Cvetković priča. Nasledio sam ovu ustanovu koja je u blokadi, ali ipak idemo napred“, samouvereno, posle svih optužbi, kaže dr Đorđević.

Slobodan Milenković i Sanja Radojević Škodrić Foto: vranje.org.rs

Medicinska sestra Cvetković, prema njegovim rečima, mesecima već prijavljuje ustanovu različitim inspekcijama.

„Sve je do sada uredno rešeno i prema njima i prema antikorupcijskom timu, kojem nas je prijavljivala. Na svako pitanje dali smo odgovor. Sve ove optužbe neka rešavaju organi reda, nemam ništa protiv“, naglašava direktor.

Seksualno uznemiravanje

Podsetimo, Danijela Cvetković je još 2019. za seksualno uznemiravanje optužila načelnika odeljenja hitne pomoći. On joj je, kako je tada ispričala, slao poruke u 11 sati uveče, a sadržina je bila sledeća: „Da dođem?“ „Sama li si, je l’ ti dete spava?“ i tome slično. Nakon prijave je smenjen, ali je ipak ostao da radi u ovoj službi.

I to nije sve, u februaru ove godine Ministarstvu zdravlja i zaštitniku građana stigli su dopisi iz ZC Vranje, u kojima su se zaposlene radnice žale na uznemiravanje od strane direktoru bliske osobe, sa zahtevom da se zaustavi mobing, na šta direktor nije reagovao.

***

BONUS VIDEO: Dve godine od hapšenja uzbunjivač Aleksandar Obradović zaboravljen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare