Strah od maligne bolesti, veći je od straha od kovida. Kovid nas je samo naučio da budemo oprezniji, rekla je profesorka dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju, gostujući u jutarnjem programu NOVA S. 

“Imamo jednog kolegu lekara koji je prvi put bio pozitivan na kovid 19, tokom marta, ali nije imao simptome, a sad je opet zaražen,  ali sa simptomima”, rekla je dr Danica Grujićić, pozivajući na oprez.

Pokazalo se, dodala je,  da su velika okupljanja – svadbe, konvencije, utakmice – najčešći način širenja zaraze.

„Ne verujem da će biti trećeg talasa, niti da će biti više od 500 obolelih dnevno, ali apelujem najviše na mlade da se pridržavaju mera opreza“ dodala je ona i istkala da se pokazalo da su upravo mladi trenutno najveći prenosioci koronavirusa.

Poslednji zvanični podaci iz 2015. godine pokazuju da od malignih tumora u Srbiji oboli oko 37.000 ljudi, a da životnu borbu izgubi njih 21.000.

Sada su ovi brojevi, prema rečima dr Danice Grujićić – sigurno veći.

„Pravila sam analizu preko Izis-a, i po njemu je prošle godine više od 184.000 pacijenata pregledano pod C dijagnozom“, navodi ona.

Volela bi, kaže, da se podaci o broju obolelih od raka vode na dnevnom nivou.

Zvanične brojke za obolele od kovida 19, navodi, mogu da budu samo – manje.

“Mislim da se registar za kovid 19 vodi iz dana u dan i da se vodi kao ni za jednu drugu bolest. Zvanične brojke za kovid 19 mogu da budu samo manje. Ne znam kakvo je istraživanje sproveo dr Kon, ali smatram da Batut to ispravno radi, i da je reč o pravim ciframa”, ističe dr Grujičić.

Kovid 19, navodi – nije ugrozio onkološke pacijente.

“Ne mogu da govorim o unutrašnjosti – da li je bilo pravovremene dijagnostike, ali mogu da govorim o Institutu za onkologiju.  Sem kontrolnih pregleda koji su smanjeni u onom prvom periodu epidemije, tokom vanredne situacije, sve ostalo smo radili kao i prošle godine. To znači i broj operacija, broj pacijenata koji su bili na zračenju, broj pacijenata na hemioterapiji. Za sve to vreme moje kolege su uspele da smanje čekanje na terapiju na ispod mesec deana”, istakla je ona.

Pravljena je analiza septembar ove u odnosu na septembar prošle godine.

“Povećan je broj pacijenata snimljenih na magnetu i na skeneru. U samom institutu za onkologiju i radiologiju nije se dešavalo da nešto ne možemo da uradimo. Ministarstvo je insistiralo da se broj pacijenata pregledanih po aparatu – poveća. Tu se slažem potpuno sa njima”, navela je dr Grujičić. .

“Institut za onkologiju dobiće dva nova magenta – jedan za dijagnostiku a jedan samo za planiranje terapije, kao i dva nova skenera i dva nova linearna akceleratora koji će pomoći pacijentima koji čekaju te tri, četiri nedelje”, objasnila je ona.

Kada je reč o vakcinama, ističe da apsolutno veruje Torlaku, gde rade odlični stručnjaci.

“Vakcina je distignuće čovečanstva, ali moramo obnoviti imunološku kuću kao što je Torlak, to je podjednako važno kao imati vojsku i policiju u državi”, zaključila je dr Danica Grujičić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar