Grafika: Slađana Đermanovic/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 2.218 zaraženih koronom, a preminule su još 34 osobe. Testirano je 11.068 osoba.

Jučerašnji podaci: zaraženo 1.787 osoba, preminulo 35 građana, na respiratorima 229 pacijenata, testirano 8.845 osoba.

***

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović izjavio je danas da Krizni štab i Ministarstvo zdravlja moraju da daju odgovor na pitanje zašto je od početka pandemije u Srbiji preminulo 70 lekara od posledica korona virusa.  Radovanović je agenciji Beta izjavio da je nepoznat broj preminulih među ostalim medicinskim radnicima i da te podatke takođe treba staviti na uvid javnosti.

***

Da li će strože mere na granicama, koje podrazumevaju obavezan PCR test ili deset dana karantina za naše građane koji se vraćaju, biti produžene i posle 10. janura, isključivo će zavisiti od epidemiološke situacije, izjavio je danas ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar. On je apelovao na sve da ne izlaze prerano sa stavovima da će mere da popuštaju, ostanu iste ili da budu pooštrene, jer to izaziva konfuziju kod građana.

***

Svaka vakcina koja je prošla provere i koja je registrovana, bezbedna je i može da se koristi, izjavio je danas epidemiolog Srđa Janković, dodajući da je, kada je reč o vakcinaciji, imunitet od preko 80 odsto cilj, ali da treba ići korak po korak.On je upozorio da trenutni pad broja zaraženih nije realno stanje, već da će se realno stanje videti za nedelju dana. Janković je rekao da je teško proceniti situaciju sa širenjem zaraze na osnovu brojki za vreme praznika zbog toga što se ljudi manje odlučuju da odu kod lekara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare