Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Javna rasprava o predlogu plana detaljne regulacije za područje Mirijevo održaće se danas u 13.30 časova.

U skupštini grada raspravljaće se o 66 hektara zemlje, a na predlog plana nezadovoljni Mirijevci predali su više od 200 žalbi.

Kako navode iz Pravoslavnog udruženja Sv. Spiridon, „u najavi je velika prevara“.

„Postoje indicije da je sve to došlo zbog promene vlasničkog stanja na navedenim parcelama preko kojeg dolazi Nova 1. Zbog toga nailazimo na velike promene pomeranja kada su u pitanju zelene površine. Plan Bajdina obuhvata 66 hektara zemlje. Predlog zelenih površina čine tri šume i park sa neverovatnih 15 hektara. Ako se uzme u obzir da je predlog zauzeća objekata 35 do 40 odsto to sa šumama i zelenim površinama prelazi 30 hektara zemlje“, navode iz udruženja.

Mirijevci predlažu da se „poštuje što je predviđeno generalnim planom Beograda, a u ovom slučaju da glasi za čitavu Bajdinu 70 odsto nadzemno i 100 odsto podzemno.

„Struka kaže da su veliki objekti dobri za gradnju kako na stabilnim terenima tako i na truskom zemljištu. Obrazloženje da su to nestabilne površine nije tačna, iz razloga što ti delovi zelene površine sem šume 1 i 2 nikada nisu ispitivani. U suprotnom, ukoliko žele da nam pokažu da je zemljište ispitivano i trusno neka nam pokažu tehničku dokumentaciju. Na terenu moraju imati materijalne dokaze o ispitivanju, kojih nema uopšte. Delovi šuma 1 i 2, svima nama, Mirijevcima su nam poznata da su nestabilna i za to ne tražimo materijalne dokaze. Takođe, i ti tereni mogu planski da budu dobro odrađeni, da ne ostanu leglo divlje gradnje i parloga. Treba naglasiti, da predlagač plana nije dao rešenje lokalnih saobraćajnica u naselju i da očekujemo da će i to ispraviti“, navode, a zatim dodaju:

„Vašim predlogom plana, videćete veliko nezadovoljstvo vlasnika parcela koji će se Vama obratiti sa svojim predlozima i željama, jer na taj način žele da zaštite svoj privatni interes. Želje vlasnika u Bajdini i Mirijevaca nisu nerealne, ti ljudi ovim planom realizuju svoje želje da budu svoj na svome i društvo će imati velike koristi od
toga, gradiće se dosta i kao plod svega, država će moći da ubere svoj porez.“

Ovom prilikom udruženje želi da „podseti urbaniste gde imaju zajednički interes a to je da država planira izgradnju škola, obdaništa i slično na državnom zemljištu, i na taj

način bi i država bila zadovoljna ko i vlasnici zemlje u Bajdini“.

BONUS VIDEO Javna rasprava o metrou

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)