Foto: Vesna Lalić/Nova. rs

Članovi Kriznog štaba juče su se sastali da bi doneli odluku o novim merama, koja bi trebalo da bude saopštena danas. Izvesno je da će u narednim danima ograničenja biti pooštrena, a iz ranijih navoda možemo da naslutimo i u kojem će pravcu ići.

Kako je Nova.rs ranije saznala, mere će biti drugačije od onih koje su tokom vikenda bile na snazi, ali ipak oštrije od onih koje su važile tokom prošle radne nedelje.

Strože mere nagovestila je premijerka Ana Brnabić, najavljujući sastanak sa lekarima Kriznog štaba, koji već danima, zajedno sa kolegama iz kovid bolnica, upozoravaju da je neophodno potpuno zatvaranje od najmanje sedam do 14 dana kako bi se zaustavio visok trend zaražavanja na dnevnom nivou. Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za N1 da su konsultacije medicinskog dela Kriznog štaba s premijerkom protekle u konstruktivnoj atmosferi, te da je struka ostala pri stavu da epidemiološke mere moraju da budu pooštrene.

Pročitajte još:

“Medicinski deo Kriznog štaba ostao je na svojim pozicijama, zbog činjenice da se epidemiološka situacija pogoršava. Moramo sprovesti oštre mere kako bismo sprečili dalje širenje virusa. Uz činjenicu da se povećava broj pacijenata u bolnicama, da se povećava broj vakcinisanih, ali da to nije još uvek dovoljno”, kazao je Kon za N1.

Prema njegovim rečima, minimum za “zatvaranje”, odnosno vreme tokom kojeg treba da se smanje kontakti, kako bi došlo do smanjenja broja zaraženih, sada nije više 10 dana, nego 14. “To je minimum vremena koje će biti potrebno da se spusti aktivnost virusa“, rekao je.

Spekuliše se da će nove mere uključiti dodatno skraćivanje radnog vremena za ugostitelje od ponedeljka do petka, dok će vikendom sve biti zatvoreno.

„Nijedna država ne može da donese mere koje će biti toliko efikasne da spreče masovno zaražavanje ako se svaki pojedinac ne ponaša odgovorno i savesno“, oglasila se juče i Darija Kisić Tepavčević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare