Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zaseda danas nakon što je prethodnih dana registrovan najveći broj zaraženih i umrlih u jednom danu. Jedna od tema da li će škole preći na onlajn nastavu.

Svakodnevno drastično raste i broj zaraženih i broj umrlih od posledica zaraze koronavirusom, pa tako ne prođe dan da ne zabeležimo neko „obaranje“ rekorod u crnoj statistici.

Tokom jučarašnjeg dana registrovano je 6.842 novoobolelih, što je najveći broj novih slučajeva zaraze u jednom danu od početka epidemije. Tokom poslednja 24 sata umrlo je 37 osoba.

Samo dan ranije, u ponedeljak, umrlo je 38 umro ljudi za jedan dan, što je najveći broj umrlih od početka epidemije u jednom danu.

Kao jedna od tema današnje sednice Kriznog štaba nameće se i pitanje da li će i u kom obimu škole u celoj zemlji preći na onlajn nastavu, pošto su se na takav potez već odlučile pojedine lokalne samouprave.

Brnabić: Ako Štab kaže – kreće onlajn nastava

Premijerak Ana Brnabić je izjavila da će učenici starijih razreda osnovnih škola, kao i srednjih škola preći na onlajn nastavu i da će vrtići biti zatvoreni ako tako budu savetovali stručnjaci iz Kriznog štaba.

„Jedna od njihovih preporuka je bila da razmislimo o onlajn nastavi za starije razrede, dakle u osnovnim školama od petog do osmog razreda i srednjim školama”, rekla je Brnabić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ako se to bude potvrdilo, kaže premijerka, moći će da se u najkraćem roku pređe na onlajn nastavu jer je za to, dodaje, sve tehnički spremno.

„I dalje mislim da, što se tiče najmlađih učenika, da je njima najbezbednije u školama, ali ako me drugačije savetuju stručnjaci, nemamo nikakav problem da njihov savet i usvojimo”, navela je Brnabić.

Isto, kako je navela, važi i za vrtiće uz ocenu da „ako savet stručnog dela Kriznog štaba bude da se raspuste vrtići, to će biti i učinjeno“.

Zbog loše epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona u pojedinim lokalnim samoupravama na nastavu na daljinu potpuno ili delimično do sada je prešlo 69 škola u Srbiji.

U Vrbasu, Paraćinu, Dimitrovgradu i Surdulica u svim osnovnim i srednjim školama đaci nastavu prate na daljinu, dok je u pojedinim opštinama neposredna nastava delimično prebačena na onlajn.

Kon: Ohrabrujući podaci iz Beograda

Epidemiolog Predrag Kon je najavio da će na sednici Kriznog štaba biti procenjena epidemiološka situacija, da će se raspravljati o do sada uvedenim merama, ali i onima koje je predložio medicinski deo Kriznog štaba, a čije je usvajanje odloženo. Kon je istakao da je prvenstveno reč o prelasku škola na onlajn nastavu.

Gostujući u emisiji „Upitnik“ na RTS-u, on je naveo da ono što može da nas ohrabri u ovako nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji je da u Beogradu nije više polovina novozaraženih, već manje od trećine.

“Teško može da se kaže da je epidemija pod kontrolom. Međutim, ono što može eventualno da nas malo ohrabri u ovakvoj nepovoljnoj, negde čak i katastrofalnoj situaciji, jeste činjenica da je u Beogradu ispod 30 odsto zaraženih. Dakle, već nekoliko dana broj zaraženih u prestonici je do 2.200”, rekao je on.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare