Foto:EPA-EFE/ZSOLT CZEGLEDI HUNGARY OUT

Umesto dosadašnjih PCR testova na koronavirus, građani Srbije prvo će raditi serološki test koji treba da pokaže da li osoba ima antitela koja ukazuju na infekciju kovidom 19. Ako ovaj takozvani brzi test ukaže na zarazu koronom, radiće se PCR test koji treba da potvrdi ovaj nalaz.

Prema navodima lekara sa kojima je „Danas“  razgovarao u sredu, ovo je predviđeno novim protokolom o testiranju na kovid 19, koji je zdravstvenim ustanovama dostavio Institut za javno zdravlje „Batut“.

List Danas tada nije dobio komentar iz samog „Batuta“ o promenama koje su unete u novi protokol i razlozima zbog kojih su donete.

Na drugoj strani, doktori sa kojima su razgovarali novinari toga lista, a koji nisu hteli da njihova imena budu objavljena, kažu da najnovija promena otvara nekoliko pitanja na koja im nadležni ne odgovaraju.

Jedno od njih je šta raditi u situaciji ako serološki test pokaže prisustvo antitela a nalaz PCR testa bude negativan.

Istovremeno, epidemiolog Zoran Radovanović postavlja još jedno pitanje, a to je pitanje pouzdanosti, odnosno osetljivosti seroloških testova.

Kako objašnjava, ovi testovi pokazuju prisustvo IgM antitela, koje organizam ne razvija odmah po izlaganju infekciji.

„Sve zavisi od toga kada ćete primeniti serološki test. Ako se test radi osobi nakon kratkog vremena po izlaganju infekciji, ta osoba nije još razvila antitela, što ne znači da nije zaražena“, naglašava Radovanović.

Da brzi testovi nisu najbolji izbor, svojevremeno je tvrdila i članica Kriznog štaba, doktorka Darija Kisić Tepavčević, kada je obrazlagala zašto je Srbija izabrala PCR testove.

„Mi smo se odlučili za varijantu PCR testova zato što imaju veću validnost, jer su do sada mnogobrojna iskustva pokazala da brzi testovi čak mogu i više od pet, šest puta da budu negativni kod osoba koje su očigledno zaražene, pa se tek naknadno pokaže pozitivnost“, kazala je Kisić Tepavčević.

Pored promene u vrsti testova, promenjeni su i kriterijumi kojih se nadležni pridržavaju pri odluci ko će biti testiran.

List „Danas“ podseća da je i naš portal objavio  u utorak izjavu dekana Medicinskog fakulteta Nebojše Lalića koji je rekao da „prema novim uputstvima kontakti (zaraženog, prim. aut.) se ne testiraju već se simptomi prate ili se takve osobe stavljaju u samoizolaciju“.

Pročitajte još:

Prethodno je na Medicinskom fakultetu otkriveno da je jedan od zaposlenih na Institutu za sudsku medicinu zaražen korona virusom, nakon čega su njegove kolege postavile pitanje zašto se kontakti ne testiraju.

Dekan Lalić je za Nova.rs objasnio da je „u ponedeljak, osmog juna, upravnik imao sastanak sa kolegama epidemiolozima iz Instituta Batut, koji su dali uputstva koja su trenutno obavezna po uputstvima Kriznog štaba“, a po tim uputstvima kontakti zaraženih više ne prolaze PCR testiranje.

Upitan da prokomentariše ove izmene, profesor Radovanović kaže da praćenje simptoma ne bi smelo da bude ponuđeno kao opcija.

„Potrebno je kontakte ili staviti u samoizolaciju ili uraditi PCR test. Pratiti stanje i čekati da se pojave simptomi, nije dobar izbor, jer kod korona virusa osoba je zarazna i u periodu inkubacije kada ne pokazuje nikakve simptome“, naglašava Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare