Rektorat Univerziteta u Beogradu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Četvrti april studenti u Beogradu obeležavaju u znak sećanja na demonstracije protiv jačanja fašizma 1936. godine, u kojima je poginuo student prava Žarko Marinović. Prvi put studenti Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti u Beogradu obeležiće ga zajedno svečanom akademijom. U planu je i fudbalski turnir i koncert. Četvrti april, kao svoj dan obeležavaju i studenti Univerziteta u Novom Sadu i studenti Univerziteta u Novom Pazaru.

Više od sto hiljada akademaca danas obeležava svoj dan. Kažu da im je u ovom trenutku najvažniji povartak u amfiteatre i neposrednoj nastavi.

„Posle skoro dve godine onlajn nastave konačno se 11. aprila vraćamo u zgradu fakulteta gde će naši studenti imati mogućnost da slušaju predavanja i vežbe uživo i da pošto imamo već dve generacije studenata koje su na fakultet išle onlajn da napokon slušaju predavanja uživo. Mislim da će sam povratak na nastavu uživo doprineti boljem studentskom standardu, većem davanju ispita kao i povećanom broju upisanih studenata na fakultet“, kaže Bojana Nešković, student prodekan FPN-a.

U fokusu su im uslovi studiranja.

Da na grupacijama približimo kakvi su to uslovi studiranja i kao se održavaju ispitni rokovi, da li studenti imaju jednaka prava, i da se više vrednuju njihove vannastavne aktivnosti. Ono što je i nama bitno jeste svakako i akreditacija koja je bila ove godine, gde su studenti imali dosta prostora da učestvuju i da koriguju same uprave fakulteta i profesore kako bi studentski programi bili kvalitetniji“, rekla je Ana Grčić, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

Ono što je, kako kaže, najvažnije je stručna praksa koja je sada na nekim fakultetima spada i u regularni broj ESP bodova.

Podsećaju koliko im je važno druženje sa kolegama.

„Studenti se jako raduju ovom danu, i pre svega to će biti nenasatvani dan kada studenti imaju mogućnost da provode vreme onako kako oni žele, uglavnom u druženju sa svojim kolegama i povratku tom socijalnom životu koji im je nedostajao u prethodne dve godine“, kaže Angelina Petković, student prodekan Poljoprivrednog fakulteta.

Zato su organizovani programi na fakultetima, univerzitetu, ali i u studentskim domovima. I smatraju da su zahvaljujući usvojenom Zakonu o studentskom organizovanju, u mnogo boljem položaju nego pre godinu dana, piše RTS.

BONUS VIDEO Dekanka Ekonomskog fakulteta: Školarine usklađujemo sa stopom rasta inflacije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare