Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ GRYGIEL

Udruženje mladih Roma Srbije je, povodom današnjeg Dana sećanja na romske žrtve, upozorilo da do danas Nemačka nije isplatila reparacije žrtvama Roma i Sinta , a da 70 i više godina nakon Drugog svetskog rata još nije utvrđen tačan broj njihovih stradalih sunarodnika, saopštila je ta nevladina organizacija.

Zapovednik S-trupa i Gestapoa Hajnrih Himler je 16. decembra 1942. godine izdao naredbu kojom je započeto sistemsko uništavanje Roma i Sinta iz evropskih država i započeta njihova deportacija u „porodični logor“ Aušvic – Birkenau (Cigojnerlager), podseća se u saopštenju.

„Zatočeni tog logora poticali su teritorija Nemačke, kao i okupiranih država, poput Austrije, Češko-Slovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza. Dugo Romi i Sinti nisu postojali kao žrtve, i bili su odvojeni od javnog poimanja i shvatanja Aušvica i nacističke politike rasnog progona i istrebljenja koju Aušvic predstavlja“, ističe se u saopštenju.

Kako objašnjava Udruženje, genocid nad Romima ostao je u senci najvećim delom zbog veoma malo sačuvanih istorijskih izvora, arhivskih dokumenata, svedočenja i foto-materijala.

„Zato je naša moralna obaveza prema stradalima da se sećamo njihove patnje kako se istorija ne bi ponovila u budućnosti. Romi su i dalje na marginama društva, a savremeni oblici isključenosti i diskriminacije nastavili su da opstaju i nakon Drugog svetskog rata u svim državama Evrope“, ističe Udruženje mladih Roma Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar