Foto: Predrag Petrović

U jučerašnjem nevremenu u Kragujevcu, poplavljene su kuće u nižim delovima grada, a među najugroženijima bili su stanovnici ulice Viktora Bubnja u Bresnici, gde je poplavljeno više kuća i dvorišta. Na snimku poplave upravo u ovoj ulici, nalazi se kuća Ljubiše Rajovića, kome je u poplavi uništeno pokućstvo i roba u prodavnici.

Dan posle poplave, voda se povukla iz poplavljenih kuća, ali je iza sebe ostavila štetu. Za Ljubišu Rajovića, protekla noć bila je bez sna, a skoro do svitanja izbacivao je zemlju i mulj, koje je bujica velikom brzinom nanela u sve prostorije u prizemlju kuće.

Pomoć nije mogao da očekuje, jer su se sa istim mukama borile i njegove komšije. Voda je, kaže prodrla skoro metar u kuću, a u poplavi je uništeno sve što joj se našlo na putu.

„Voda je toliko brzo nadolazila da nismo mogli ništa da spasimo, sve u prizemlju je bilo pod vodom“, prepričava Ljubiša, pokazujući na naslage blata koje je ostalo u dvorištu.

Ljubiša Rajović / Foto: Predrag Petrović

„Ulicom je bukvalno tekla reka, voda je ulazila u kuće, dvorišta, automobile. Niko ništa nije mogao da uradi, otvarali smo šahtove, ali je toliko jaka voda bila da nije mogla da ode“, priča on i dodaje da se sada plaši i zaraze, jer ulicom, kako tvrdi, nije tekla kišnica, već se izlila fekalna kanalizacija iz dela naselja koje nema regulisane odvode, već septičke jame.

Pokazuje na novoizgrađeni deo kuće u dvorištu, koji uređuje za sina i njegovu porodicu.

„Evo pogledajte ovde, taman smo počeli da postavljamo nove podove, tu je i materijal koji tek treba da ugradimo, a sve je uništeno. Sada ćemo morati da podignemo ovo što smo uradili, de dezinfikujemo, pa sve ispočetka da postavljamo. Ovo je samo za bacanje, ništa drugo“, priča Ljubiša svoju muku.

Foto: Predrag Petrović

On se priseća i poplave koja je isti deo grada zahvatila 2014. godine. Objašnjava da kroz naselje protiče Bresnički potok, koji zbog uskih cevi, ne može da primi veliku količinu vode, pa ceo kraj strajuje od svake veće kiše.

„Taj potok nam je svima ’glavobolja’. Nema vlasti koja nije obećavala da će ga srediti, sete nas se samo pred izbore, obećaju i posle ih nema“, ljuti se on, a u tome ga podržava i komšija Zoran Lazović dok pokazuje na ulicu kojom je tekla voda.

„Voda je kuljala ulicom, bila je toliko jaka, da je između moje i komšijine kuće napravila kanal dubok pola metra“, objašnjava Lazović.

Bresnički potok / Foto: Predrag Petrović

Komšinica iz susedne kuće izbacuje šljunak koji je voda nanela u sve prostorije. Svi se prisećaju velike poplave iz 2014. godine i čude se, kako tako mali potok, koji se lako preskoči, može da napravi ovoliku štetu.

Ljute se na nadležne službe, jer uređenje potoka godinama stoji po strani.

Više od 100 prijava štete

Tokom nevremena koje je u utorak oko 20 sati zahvatilo Kragujevac, poplavljene su kuće i objekti u desetak naselja. Za samo pola sata palo je oko 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Načelnik Uprave za vanredne situacije Zoran Kočović izjavio je Beti da je nadležnim službama stiglo više od 100 prijava građana i da se od sinoć neprekidno radi na otklanjanju posledica nevremena. Kiša koja se sručila u kratkom vremenskom intervalu, najviše štete nanela je u naseljima Grošnica, Stanovo, Ćava, Erdeč, Beloevac, Pivara, Bresnica, Ilićevo i Ilina voda.

Foto: Predrag Petrović

U naselju Korman koje je od sinoć bez vode građanima su flaširanu vodu dopremili pripadnici Vatrogasno – spasilačke brigade.

Nadležni navode da se razmere poplave i pričinjena šteta još uvek procenjuju.

Ovo je drugo jako nevreme koje je u poslednjih nedelju dana zahvatilo centar Šumadije. Prošle srede, nevreme je bilo praćeno gradom veličine graška, a u Kragujevcu je palo 83 litra vode po metru kvadratnom, što je druga najveća izmerena vrednost na Meteorološkoj stanici u tom gradu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar