Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Daljinsko grejanje u Vranju moglo bi od predstojeće sezone da poskupi od 10 do 30 odsto, ukoliko Gradsko veće odobri zahtev Javnog preduzeća "Novi Dom" čije je rukovodstvo u obrazloženju navelo da je odluka "iznuđena povećanjem cena energenata, u prvom redu mazuta, koji zajedno sa električnom energijom sa 75 procenata utiče na proizvodnju električne energije“. Mesečni troškovi za grejanje stana od 60 kvadrata nakon poskupljenja biće oko 7.800 dinara sa PDV-om umesto dosadašnjih 6.300 dinara.

Javno preduzeće Novi Dom zatražilo je od Gradskog veća da odobri povećanje cena grejanja za fizička lica od 10 odsto, a za povlašćene korisnike povećanje od 30 odsto. Kažu da je trenutni zahtev za višim cenama „najmanji u skladu sa aktuelnom situacijom“, kao i da će cena ponovo „morati da bude korigovana ukoliko dođe do poskupljenja mazuta čija je trenutna cena 115,36 dinara po kilogramu“.

Tako bi cena grejanja korisnicima koji plaćaju fiksno po kvadraturi tokom cele godine, umesto dosadašnjih 89,48 dinara po metru kvadratnom (bez PDV-a) bila 98,42 dinara takođe bez PDV-a, dok bi korisnici koji u stanovima imaju ugrađene kalorimetre, poput onih u zgradama za „bezbednjake“, umesto dosadašnjih 6,64 dinara po kilovat-satu plaćali 7,30 dinara (bez PDV-a), a fiksni deo koji se plaća tokom cele godine i zavisi od kvadrature, sa 31 dinar po metru kvadratnom porastao bi na 34,1 dinar.

Iz Novog Doma nisu tražili povećanje cena grejanja za poslovni prostor, ali jesu za povlašćene korisnike, među kojima je Zdravstveni centar (Opšta bolnica, Dom zdravlja i Hirurški blok). Tako bi cena grejanja za povlašćene korisnike sa 118,36 dinara po metru kvadratnom porasla na 153,86 dinara (bez PDV-a), stoji u tabeli.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare