Prvi put u istoriji, posetioci Paviljona Srbije na Expo 2020 Dubaji, imali su priliku da vide revolucionarni projekat srpskih naučnika i inovatora – verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, koje je animirano i “oživljeno” uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

Timom naučnika i inovatora rukovodila je prof. dr Sofija Stefanović, na bazi čije analize kostiju je prvo urađen realističan 3D model praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, poznate domaće gejming kompanije i Unreal Engine-a praistorijski čovek virtuleno i “oživeo”. Tim je razvio u potpunosti revolucionarni pristup korišćenju podataka koji se mogu dobiti analizom drevnih ljudskih skeletnih ostataka. Podatke su iskoristili da bi kreirali digitalni biokintetički model lica, koji predstavljaju drevne ljude baš onakvim kako su nekada izgledali.

Naučnica Sofija Stefanović, inače kreativna ambasadorka nacionalne platforme “Srbija stvara” uz čiju podršku je i realizovan projekat, objašnjava ovo izuzetno dostignuće:

„Koristimo novu tehnologiju pod nazivom “Digitalni drevni ljudi” koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi. Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, a te podatke koristili smo da podržimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje. Zatim ide transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica“, objašnjava Stefanović i navodi da će svetska premijera ove globalne inovacije, koja dolazi iz Srbije, zauvek promeniti veliki broj industrija.

Foto: Promo

O značaju ove globalne inovacije za Srbiju, Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme “Srbija stvara” i zamenica generalne komesarke za Expo 2020 Dubai je izjavila:

„Izuzetno sam ponosna na činjenicu što je ova inovacija iz Srbije, čak i pre premijernog prikazivanja, izazvala toliku pažnju stručne ali i široke javnosti, domaćih ali i brojnih stranih medija, kao i lokalnih medija u UAE.“

„Ovaj neverovatan spoj nauke i gejming industrije, koja će imati uticaja i odjeka u brojnim drugim industrijama poput filmske produkcije, ali i u obrazovanju, muzeologiji itd – upravo je ono za šta se zalaže nacionalna platforma Srbija stvara koja je zdušno podržala realizaciju ovog projekta – a to je multidisciplinarnost, saradnja, inovacije, kreativnost, talenat i znanje.“

„Veoma sam zahvalna našoj kreativnoj ambasadorki Sofiji Stefanović i našim gejming inovatorima koji su nas prepoznali kao pouzdanog partnera i koji su Srbiju predstavili u najboljem mogućem svetlu pred celim svetom na Expou. Zaista smo opravdali zvanje lidera u oblasti kreativnih industrija i inovacija koje nam je dodelio organizator Expoa.“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar