"Naši ekonomski rezultati su spektakularni, sada smo najbogatiji u istoriji Srbije", to nam je nedavno objasnio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i po ko zna koji put dao sve od sebe da nas, suprotno stvarnosti, u to ubedi. Od predsednika, ministra finansija i guvernerke Narodne banke Srbije gotovo na dnevnom nivou slušamo kako nam je super, kako smo lideri u regionu i nepobedivi ekonomski tigar. Čini se da građani Srbije ipak nisu dovoljno dobro obavešteni o tome koliko im je dobro, iako im time neprestano ispiraju mozak. Snimak otimanja za ćevape na popustu, koji je zabeležen u jednom beogradskom marketu, dokaz je da građani izgleda ne slušaju i ne upijaju dovoljno pažljivo sve što im predsednik i njegovi najbliži saradnici toliko puta ponavljaju kao mantru.

„Gospođo, pa gospođo molim vas… Zvaćemo obezbeđenje, ovo nema smisla“, odjekuje sa snimka sveopšteg meteža nad frižiderom sa ćevapima na popustu. Građanima Srbije stvarno treba obezbeđenje, ali bi ti telohranitelji zapravo trebalo da nas brane od laži i ubeđivanja u sve što je totalno suprotno od realnosti i onoga što zapravo živimo.

„Bitka za ćevape“ sa video snimka koji se viralno proširio društvenim mrežama i medijima neodoljivo podseća na turobne scene iz 90′ od kojih se grči želudac. Ne, ne smemo da zaboravimo da smo se pre 30 godina bukvalno tukli za vekne hleba koje su nam bacali iz kamiona i tako zatirali seme našeg dostojanstva i samopoštovanja. Bolno je koliko se decenijama kasnije nismo odmakli od toga i koliko nas i dalje određuje strah od bede, gladi i nemaštine. Ekonomski tigar je očigledno neuhranjen i željan mesa. Ali, otkud to kada živimo nikad bolje i kada su nam plate „najveće“ u regionu?

Neki će reći – pa da, ali i na tom razvijenom Zapadu se tuku na akcijama i rasprodajama, dogodi se i tamo stampedo kada je „Black friday“. Da, to je tačno, ali je istina i da se na tom Zapadu ne otimaju baš za hranu, kao i da ih, za razliku od nas, niko ne ubeđuje u to da vlada zlatno doba i da su im plate nikad veće dok njihovi novčanici svedoče potpuno drugačije.

Postoji i još jedna otežavajuća okolnost, oni koji su se izborili za ćevape na akciji, poželeće i luk uz njih, a doživeće šok kada shvate da je poskupeo i više 200 posto za samo dva meseca. U svakom slučaju, želimo vam prijatno i ukusno ovo srpsko „zlatno doba“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar