Zoran Čvorović, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu
Zoran Čvorović Foto: Nova S

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Zoran Čvorović izjavio je da se "ne može oteti utisku da je naš crkveni vrh pitanje makedonskog raskola rešavao po diplomatskoj metodologiji predsednika Srbije - po principu nikome se ne zameriti".

„Brzi prelazak sa autonomije na autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve (MPC) ne govori u prilog onoga što je Sabor Srpske pravoslave crkve (SPC) naveo u saopštenju od 16. maja, da u rešavanju makedonskog pitanja neće biti vodjen crkveno-političkim kriterijumima“, rekao je Čovorović za list Danas.

Na pitanje zašto vrh SPC toliko drži u tajnosti sve što je vezano za ovo ubrzano rešavanje „makedonskog slučaja“, on je rekao da „o razlozima možemo samo da nagadjamo, oni se verovatno kriju u veri da će diplomatska veština rešiti nešto što se decenijama nije na temelju kanona moglo

rešiti“.

„Кako Pravoslavnu crkvu pored klira čini i verni narod, držanje u tajnosti ovakvih odluka stvara neminovno nepoverenje i jaz izmedju klira i naroda, što nije dobro iz ugla očuvanja neophodnog jedinstva SPC. Uvek treba imati u vidu da odluka sabora episkopa dobija svoju punoću tek kada je prihvati verni narod, u suprotnom ona postaje izvor novih raskola“, naveo je Čvorović.

Kako je ocenio, „sudeći prema dogadjajima, prebrzo dodeljena autokefalija MPC neće biti na duhovnu korist arhijerejima MPC, a s druge strane ozbiljno podriva autoritet SPC“.

„Široka autonomija MPC je u ovom trenutku bila, crkveno gledano, najopravdanija, bar za period od nekoliko godina“, rekao je Čvorović, povodom nedavne odluke Sabora SPC da prizna autokefalnost MPC.

BONUS VIDEO Stavljena tačka na pola veka raskola između Srpske i Makedonske pravoslavne crkve

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar