mladi korona
Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

"Majka mi je kada me je pozvala iz bolnice rekla: 'Ja ovo u životu nisam videla, slušaj sad, spustiću telefon ispod jorgana, da čuješ'. I onda čujem 'Baba ćuti, šta izmišljaš. Ti si razmažena, šta hoćeš?'. Ja sam to lično čula", ovim rečima za Nova.rs započinje priču D. R. (ime poznato redakciji), koja je juče sahranila majku, Milku Rašković (68), a koja je 20. decembra preminula na koronarnoj jedinici Urgentnog centra u Beogradu. Naša sagovornica je ogorčena i ima primedbe na tretman i uvredljivo ophođenje osoblja prema njenoj majci. Žali se i na to da danima nisu uspeli da dođu do pravih informacija o Milkinom zdravstvenom stanju, ali i na to da sada ne mogu da dođu do celokupne medicinske dokumentacije.

„Ona je imala infarkt kod kuće, i ona je infartk preživela, tamo je došla zbog suženja krvnog suda“, objašnjava ova žena koja je ostala bez majke.

Naša sagovornica se žali i na podatke iz otpusne liste, koju je, kako tvrdi potpisala lekarka koja uopšte nije bila nadležna za njenu majku. Ali, to nije sve, ima još nepravilnosti.

Kako navodi, sestre su je obaveštavale o tome da je njena majka jedan od najlakših pacijenata. Sve informacije je dobijala od sestara, ali do lekara nije mogla da dođe. Poseta, niti bilo kakvog ulaska na kliniku nema zbog korone, danima su joj obećavali da će lekar sići da razgovara sa njom, ali to se nije dogodilo.Ipak, našoj sagovornici najteže pada način na koji su se sestre ophodile prema njenoj majci i dodaje da su joj govorile da ćuti i da je razmažena.

Ona medicinske sestre optužuje i za to da njenu majku, kao starijeg pacijenta, nisu htele ni da pogledaju.

Direktor Urgentnog centra, Marko Ercegovac, u izjavi za Nova.rs, našu sagovornicu moli da pokrene postupak, kako bi se utvrdila istina.

Marko Ercegovac Foto: Printscreen/RTS

„Tu su zaštitnik prava pacijenata i Inspekcija Ministarstva zdravlja. Na svaku žalbu koja postoji od strane pacijenta ili porodice, biće odgovoreno. Ako postoji bilo kakva nepravilnost, zdravstvena ili pravna, ja je molim, ona ima  mogućnosti da tako nešto sprovede“, kaže Ercegovac.

Sagovornica Nova.rs objašnjava da je pokušavala da telefonom dobije nadležnu inspekciju, ali da se niko nije javljao. Tek je sahranila majku, pa zbog toga nije imala snage niti vremena da se bavi podnošenjem zvaničnih žalbi, ali kaže da će to uraditi i da neće odustati od istine.

„Znam da majku ne mogu da vratim. Ipak, imam oca od 74 godine, kome njega da predam, ako se nešto slično dogodi, u koga da imam poverenja? Imam porodicu, imam prijatelje, zbog toga ću početi procedure i žalbe“, napominje naša sagovornica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare