Koalicija Moramo
Aleksandar Jovanović Ćuta Ekološki ustanak Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je za Nova.rs da će se večeras od 19 sati pridružiti protestima ispred Predsedništva, gde će se tražiti trajna zabrana istraživanja bora i litijuma na teritoriji Srbije.

Jovanović je podvukao da će se zajedno sa Ekološkim ustankom pridružiti večerašnjem protestu, a najavio je i da će kampovati.

„Ekološki ustanak će biti večeras kao jedan od učesnika na protestu i inspiratora cele priče. Sve što je protiv Rio Tinta, da li je na ulici ili Skupštini, sve ćemo to da podržimo. Moramo da trajno rešimo to pitanje. Mi ćemo imati svoje šatore u kampu, svoje zastave i ljude“, rekao je Jovanović i dodao:

„Ukoliko se to sada ne reši pred izbore, budite sigurni da kada uđemo u Skupštinu, sigurno više niko neće morati da blokira puteve, barem što se tiče Rio Tinta i sličnih. Do tada, biće protesta i blokadi na ulicama“, istakao je ekološki aktivista.

On je još jednom ponovio da Rio Tinto nema šta da traži u Gornjim Nedeljicama i da treba napraviti straže da ova kompanije više ne sme da priđe selu.

„U Gornje Nedeljice može da dođe samo prijatelj. Mi smo već to uradili u Rakiti, a da se ovo dešava na Starom planini, kancelarija Rio Tinta ne bi dve sekunde bila tamo“, zaključio je ekološki aktivista i pozvao sve građane da se pridruže večerašnjim protestima.

Podsetimo, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i Inicijativa Kreni-promeni najavili su ranije da će biti organizovan protest danas od 19 sati i kampovanje ispred Predsedništva, gde će tražiti zabranu istraživanja, eksploatacije i prerade minerala koji sadrže litijum i bor.

„U saradnji sa SEOS-om zajednički tražimo da se trajno zabrani iskopavanje litijuma i bora na teritoriji cele Srbije. Protest ćemo organizovati u 19 sati, a najavljujemo i kampovanje ispred zgrade Predsedništva koje će organizovati meštani ugroženih krajeva. Naravno, pridružiće se i građani iz cele Srbije ali i ‘Kreni-promeni’“, podvukao je Manojlović za Nova.rs.

Bonus video: Blokadama do cilja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare