Aktivisti u Rakiti
Foto: Printscreen/YouTube/nedavimobeograd

Aktivisti i meštani sela Rakita pripremaju se za radnu akciju vađenja cevi mini - hidroelektrane iz Rakitske reke. Akciju organizuje pokret "Odbranimo reke Stare planine", a na terenu se nalazi i ekipa Nova.rs, i prenosićemo uživo dešavanja na našem portalu.

Pročitajte još:

„Stigli smo u Rakitu, gde će se održati radna akcija uklanjanja cevi iz Rakitske reke. Tu je već puno ljudi iz cele Srbije, a tu su i meštani.

Iako imamo najavu da će biti veliko prisustvo policije, očekujemo da će doći još aktivista i da ćemo obaviti posao koji država nije uspela da obavi“, rekao je aktivista Inicijative „Ne davimo Beograd“ Dobrica Veselinović.

Prošlo je, inače, više od godinu i po dana od usvajanja rešenja o vađenju dela cevovoda za mini-hidroelektranu „Zvonce“ u selu Rakita, a cevi i dalje leže ukopane.

Zato su aktivisti i meštani ovog sela u blizini Babušnice rešili da uzmu stvari u svoje ruke.

Pokret „Odbranimo reke Stare planine“ organizovao je vađenje cevi iz korita Rakitske reke.

Predstavnik pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta je, uoči akcije u Rakiti poručio:

„Neka dođu, neka hapse građane, koji ne dozvoljavaju da im strpaju reke u cevi. Mi ćemo u Rakiti u subotu počupati cevi u koje žele da zarobe naše reke.

Jovanović je podsetio da postoji više rešenja i odluka kojima su zabranjeni dalji radovi na izgradnji malih hidroelektrana na Rakitskoj reci, kao i da je bez obzira na to investitor u međuvremenu nastavio radove i skoro građevinski objekat doveo do kraja.

„Mi nećemo da dozvolimo da on pusti vodu u cev. To se neće desiti. Za nas postoji samo jedna opcija, a to je da reka nastavi da teče kao i do sada“, rekao je Jovanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)