Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Ekološko udruženje "Suvoborska greda" poslalo je predlog svim strankama i grupama građana koji učestvuju na lokalnim izborima u Gornjem Milanovcu da potpišu Sporazum o zajedničkom delovanju, kojim se potpisnice obavezuju da će glasati i javno zastupati politiku kojom se protive svim odlukama i drugim radnjama, kojima se omogućava dalji nastavak realizacije istražnih aktivnosti i eventualne eksploatacije i prerade litijuma, bora i prateće asocijacije metala na teritoriji te opštine. Ljiljana Bralović iz tog udruženja kaže za Nova.rs da je najvažnije da se budući odbornici izjasne za šta su.

„Mi smo došli do dokumenta između Evropske unije i Vlade Srbije o kupovini litijuma sa Jadra. Iako je projekat povučen i javnost se buni, svesni smo činjenice da ako im prođe Jadar, proći će i sva ostala mesta“, kaže Bralović.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema njenim rečima, trebalo bi da na lokalnom nivou odbornici budu protiv toga, što do sada nije bio slučaj.

„Nama su pokušali da poture lažni dokument o stavljanju tačke na sve istražne radnje, ali za Duškovce, a ne za Pranjane. To je neviđeno licemerje i bezobrazluk vlasti. Ovo je užasna laž i beskrupuloznost onih koji su na pozicijama“, kaže Bralović za naš portal.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Večeras su u gradu pored Despotovice potpisali sporazum svi, osim predstavnika SNS i liste „Dr Branimir Nestorović“.

„Deo našeg programa je očuvanje i unapređenje životne sredine i u skladu je sa vrednostima za koje se zalažemo. To su poštovanje zakona i ljudskih prava. Smatramo da je potpisivanje sporazuma na inicijativu „Suvoborske grede“, osnova za stvaranje širokog lokalnog konsenzusa protiv rasprodaje i razaranja Srbije“, kaže dr Tatjana Milošević sa liste „UZINAT – ne izdajmo lokal“.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Aleksandar Jovanović Ćuta iz „Ekološkog ustanka“ kaže za Nova.rs da je Vučić svima u Srbiji iskopao raku.

„Kad iskopaju litijum, bakar i zlato, zakopaće pola srpskog naroda. To nije rudarski projekat već osmišljen plan progona sopstvenog naroda sa prostora na kojim vekovima živi“, rekao je on.

Vučić je, navodi dalje Ćuta, jedini političar koji tera seljake sa svojih njiva.

„U toku je sveopšti napad da se izvrši zločin nad Srbima. Znamo kroz istoriju ko je to radio, a sad srpska Vlada ima plan da počisti svoje stanovništvo“, zaključio je Ćuta, pozvavši sve građane da odbrane zemlju.

Poslanik DS Srđan Milivojević kaže da je sramota što na Trgu Kneza Mihaila nema predstavnika SNS.

„Niko nema mandat da potpisuje dugoročne strateške ugovore sa EU koji se tiču iskopavanja litijuma na način gde to može dovesti do trajnog uništenja životne sredine. To su protivustavne aktivnosti. Ovde ćemo živeti mi, jer nemamo rezervnu otadžbinu“, rekao je Milivojević za Nova.rs.

Srđan Milivojević Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Inače, on je Vučiću poslao goluba pismonošu Radoja na Andrićev venac sa porukom da „Rio Tinto“ nije dobrodošao u Srbiju.

Podsećamo, OIK je za predstojeće lokalne izbore 2. juna proglasila sve izborne liste u Gornjem Milanovcu, a ima ih šest:  – „Aleksandar Vučić – Gornji Milanovac sutra“, „UZINAT, ne izdajemo lokal – Dr Tatjana Milošević“, Grupa građana „Takovski pokret“, opoziciona koalicija „Biram bolji Milanovac“, zatim Grupa građana „Dr Dragica Topalović – zajedno do pobede“, „Mi, snaga naroda – Dr Branimir Nestorović – Dr Vladislav Vasić“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare