Ambrozija
Foto:Phil Degginger / Alamy / Profimedia

"Deluje mi da stanje sa ambrozijom nikada nije bilo gore. Uprkos leku koji pijem protiv alergije, imam tegobe pojedinim danima. Pre neki dan, kada sam zaboravio ujutru da popijem lek, popodne sam se 'raspao' - počeo sam rafalno da kijam, curi nos, cure oči i peku, koža svrbi, uši svrbe..." - ovako se naš čitalac Jovan Petrović požalio na izuzetno visoke koncentracije polena ambrozije, koje mnogim građanima Srbije svake godine zagorčavaju leto i jesen.

Petrović je zabrinut za svoju decu – kaže da i oni naizgled bezrazložno kijaju, dok je kod sebe prve simptome primetio tek u odraslom dobu.

Prema zvaničnim podacima Agencije na Novom Beogradu je najgore, avgustovski dani su uveliko „u crvenom“, a osim Beograda, za one koji su osetljivi na ambroziju, situacija je nepovoljna i u Vrbasu, Vršcu, Zrenjaninu, Kuli, Obrenovcu, Sremskoj Mitrovici i Subotici.

„U toku je period cvetanja korova koji će trajati sve do oktobra, u kom mi se javlja veliki broj pacijenata alergičnih na polen, među kojima je najviše onih kojima problem stvara ambrozija“, kaže za Nova.rs alergolog prof. dr Sanvila Rašković i poziva sve koji imaju simptome alergije da jave lekaru.

Novi Beograd u „crvenom“ / Foto:.sepa.gov.rs

„Nije samo problem alergijska kijavica nego i alergijska astma, asmatični napad koji nastaje kad se pacijent izloži visokoj koncentraciji polena. Tad može da nastane gušenje za sviranjem u grudima, a da ta osoba nema astmu van sezone određenog polena“, objašnjava profesorka.

Akcionim planom za suzbijanje ambrozije u Beogradu predviđeno je da se površina na kojoj se uništava ova korovska biljka sa dosadašnjih 120 hektra proširi na površinu od čak 1.800 ha.

Fizičko i hemijsko uništavanje abrozije, za koje predviđen budžet od 72 miliona dinara, trebalo je da počne još u martu, peridu klijanja i nicanja ove biljke, i traje sve do oktobra, do kad ona cveta.

Periodi cvetanja ambrozije nisu svuda isti – može vas sačekati pri povratku s letovanja

Alergolog napominje da kod nas, kad je u toku leta lepo vreme, korovi pa i ambrozija cvetaju u od avgusta do oktobra, ali taj period može i da se produži.

„Prošle godine, čini mi se, bilo je pacijenata čak i početkom novembra“, kaže doktorka.

Napominje da to važi za Beograd i okolinu, ali ako idemo južnije kalendar cvetanja se menja.

„Na primer ukoliko neko ide na more, na primer u Crnu Goru ili Grčku, tamo je period cvetanja ambrozije već završen. Onda kad se ti ljudi vrate počinju tegobe i obično misle da su se prehladili usput, da su pokupili neki virus. Međutim, oni ovde ulete u veliku koncentraciju ambrozije“, kaže doktorka.

Kako da saznate da li ste alergični na ambroziju

Sanvila Rašković objašnjava da ispitivanja mogu da se vrše kožnim probama, pomoću igle, na standardne inhalacione alergene, kojih ima oko 20, a mogu da se urade i specifična antitela iz krvi.

„Idealno bi bilo da se uradi i jedno i drugo i da se uporedi, nakon čega se pacijentu pripisuje terapija“, objašnjava Rašković za Nova.rs.

Izvor polena nemoguće u potpunosti ukloniti

Profesorka Rašković kaže da suzbijanje korova ima smisla, ali je nemoguće svaku biljku sa polenom suzbiti.

“Mislim da smanjivanjem površine ambrozije može da preraste neka druga biljka, drugi korov, koji takođe može da izazove alergiju”, napominje ona.

Kako kaže,  „samo u pustinji nema polenske kijavice, ili tamo gde je sve prekriveno ledom“.

„Gde god je biljaka ima polena, ne možemo da gajimo samo biljke bez cvetnice. Čak i četinari izazivaju određene alergijske reakcije“, napominje doktorka.

Poručuje da je pored suzbijanja korovskih biljaka i njihovog izbegavanja važno javiti se lekaru kako bi se utvrdio tačan uzrok alergije i dobila adekvatna terapija.

Da li je moguće potpuno izlečenje?

Alergije se najčešće tretiraju lekovima koji u velikoj meri ublažavaju simptome, ali pojedini pacijenti mogu da uđu i u program u kom se otklanja osetljivost na alergen uz pomoć imunoterapije, objašnjava alergolog Sanvila Rašković za Nova.rs.

„Pacijent mora biti motivisan, jer ta procedura traje više godina i uvek se kreće posle završetka sezone, negde krajem oktobra, početkom novembra. Nakon toga se u toku sledeće sezone polena kod pacijenata očekuje blaža klinička slika“, kaže ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare