Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Neprijatan miris ponovo se oseća iz Čukaričkog rukavca, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže danas da će biti utvrđeno ko je zagađivač, jer će od sutra početi vanredni inspekcijski nadzor svih industrijskih postrojenja u okolini.

„Od ujutru ćemo napraviti vanredni inspekcijski nadzor svih industrijskih postrojenja koja se tamo nalaze, i obećavam, budemo li našli nekog, ko god da je to uradio, ne samo da će biti zatvoren, nego ćemo podneti krivične prijave. To kako se ispuštaju opasne materije u reku, ne samo da nije po zakonu i vreme je da neko zbog toga završi u zatvoru“, rekao je Vesić za TV Pink.

On je podsetio da su Srbijavode već očistile Čukarički rukavac, ali da je problem u tome što je, nažlost, Čukarička reka, koja se uliva u rukavac, puna fekalija.

Nakon što se neprijatan miris ponovo pojavio, Gradski zavod za javno zdravlje je izvršio uzorkovanje i utvrdio da miris potiče od fekalija, ali i od industrijskog zagađenja, kao i da se to hemijsko zagađenje povećava ispod izliva jednog kišnog kolektora.

„Ko je zagađivač utvrdićemo narednih dana. Juče smo imali sastanak, bio sam i u ontaktu sa ministarkom Irenom Vujović, i od sutra kreće vanredni inspekcijski nadzor“, rekao je Vesić.

On je naveo da se u blizini nalazi nekoliko fabrika, a da je Kovnica novca jedina koja ima sve prečistače u skladu sa evropskim standardima, dok ostale to nemaju.

U međuvremenu je, dodao je Vesić, Direkcija za građevinsko zemljište završila kišni kolektor u Paštrovićevoj ulici, koji će prikupljati kišnu kanalizaciju i usmeravati je prema kanalizacionoj crpnoj stanici kod Gospodarske mehane, da ne ide više u rukavac.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Dodao je i da je primećeno da se ispust opasnih materija dešava upravo subotom i nedeljom.

„Imate čitav niz industrijksih postrojenja na Savi koja tačno vikendom ispuštaju opasne materije, kada misle da nema kontrole. To se vidi po uzorkovanju vode. Obići ćemo sva postrojenja i na Savi. Neko mora da odgovara za zagađenje“, istakao je Vesić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)