Foto: TANJUG/ PAVLE MARJANOVIĆ

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Vlada Srbije je proglasila crkvu Blažene deve Marije u Zemunu za kulturno dobro, a Beograd je na taj način dobio 445. spomenik kulture, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Zavod u saopštenju podseća da je kamen temeljac za crkvu Blažene deve Marije u Zemunu položen 1785. godine, a da je 1794. godine crkva „stavljena pod krov“.

„Sledeće godine je podignut zvonik i osvećena crkva. Obnovljena je 1817. godine, a temeljno restaurirana sredinom 19. veka, kada je dobila novo kube zvonika. Crkva je jednobrodna gradjevina sa poluobličastim svodom, apsidom i sakristijom na istočnoj strani i zvonikom iznad zapadnog ulaza. Oblikovana je u stilu klasicizma sa elementima baroka. Predstavlja svedočanstvo višekonfesionalnog sastava zemunskog stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je najstariji zemunski trg na kojem se crkva nalazi, „nastao planski, u vreme intenzivnije izgradnje Donjeg grada, prema zamisli vrhovnog komunitetskog inspektora Tadeuša Esterajhera“.

„Crkva Blažene deve Marije u Zemunu ima kulturno-istorijske i arhitektonsko-urbanističke vrednosti u kontekstu beogradskog spomeničkog nasledja. Predstavlja markantno obeležje i značajnu spomeničku vrednost prostorne kulturno-istorijske celine ‘Staro jezgro Zemuna’ koja je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju 1979. godine“, ističe se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO – Monumentalni spomenik u čast srpske pobede, a danas ruina na obroncima makdedonske goleti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar