Foto: Fondacija MILAN ZLOKOVIĆ

Udruženje arhitekata Srbije, Društvo konzervatora Srbije, Asocijacija srpskih arhitekata, Akademija arhitekture Srbije, Do.co.mo.mo Srbije, Evropa Nostra Srbija. Društvo arhitekata Beograda Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Fondacija Milan Zloković, objavili su Apel za sprečavanje uništavanja i povraćaj u izvorno stanje spomenika kulture vile Šterić u Beogradu, ul. generala Šturma br 4, dela arhitekte Milana Zlokovića.

Na znamenitoj vili Šterić u beogradskom naselju Dedinje, u ulici Generala Šturma br 4, jednom od mnogih remek dela međuratne moderne jugoslovenske i srpske arhitekture arhitekte profesora Milana Zlokovića (1898-1965), koja je 2019. proglašena za spomenik kulture, duže od tri meseca se, bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i bez odobrenja nadležne službe za urbanizam i izgradnju opštine Savski Venac, a uz prećutnu saglasnost nadležne inspekcijske službe grada Beograda, obavljaju obimni građevinski radovi na rekonstrukciji i dogradnji objekta i izgradnji ograde, kojima se menjaju originalni izgled, gabarit, fasade, građevinski elementi eksterijera i enterijera i time uništavaju vrednosti ove spomeničke celine, kaže se u Apelu za sprečavanje uništavanja i povraćaj u izvorno stanje spomenika kulture vile Šterić.

Foto: Fondacija MILAN ZLOKOVIĆ

Pošto je na licu mesta utvrdio da se izvode obimni građevinski radovi na rekonstrukciji i dogradnji objekta i ograđivanju parcele, a da za te radove nisu izdati konzervatorski uslovi i saglasnost na projektnu dokumentaciju, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je 22.12.2022. dopisom Sekretarijatu za inspekcijske poslove, Sektor za građevinski i urbanistički nadzor zatražio hitno preduzimanje svih neophodne mera na sprovođenju zakonom propisane procedure, po Zakonu o kulturnim dobrima, Odluci Vlade Republike Srbije o utvrđivanju vile Šterić za spomenik kulture i Zakonu o planiranju i izgradnji.

Na ovaj dopis Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Sekretarijat za inspekcijske poslove je odgovorio mesec dana kasnije, 20.01.2022, informacijom da je građevinski inspektor 13.01.2022. doneo rešenje kojim se investitoru nalaže vraćanje radova u originalno stanje. Pomenuto rešenje Zavod nije dobio, nije bio prethodno konsultovan i izostala je i bilo kakva komunikacija sa službom zaštite. Bespravni radovi nisu obustavljeni i nije utvrđena šteta koja je do tada bila naneta zgradi i njenom okruženju, dodaje se u Apelu.

Foto: Fondacija MILAN ZLOKOVIĆ

Vila Šterić, koju je Milan Zloković projektovao za industrijalca inženjera Dragoljuba Šterića, osnivača Fabrike aeroplana i hidroaviona Zmaj u Zemunu, predstavlja reprezentativni primer međuratne stambene arhitekture zrelog modernizma. Funkcija objekta i forma su objedinjeni i uklopljeni u prirodno okruženje, što visoko vrednuje ovu građevinu prema kriterijumima estetskog funkcionalizma i predstavlja jedno od antologijskih ostvarenja srpske međuratne arhitekture.

Foto: Fondacija MILAN ZLOKOVIĆ

Kao organizacije i institucije koje se zalažu za negovanje kulture i umetnosti arhitekture i čuvanje arhitektonskog nasleđa u Srbiji, u kome opus jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata Milana Zlokovića zavređuje posebno mesto, ovim saopštenjem skrećemo pažnju javnosti u nadi da ćemo ipak uticati na nadležne republičke i gradske službe da sprovodu zakon i sačuvaju ovaj spomenik kulture od uništenja, zaključuje se u Apelu.

Bonus video – Obavezna vakcinacija u Austriji: Šta je sa Srbima koji su primili Sputnjik i Sinofarm?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar