Foto: Shutterstock

Beogradska budžetska inspekcija je od 2017. godine do danas kontrolisala devet osnovnih škola i u svakoj našla ozbiljne probleme. Zbog raznih malverzacija škole moraju da plate najmanje 7,4 miliona dinara, a nezakonito su potrošile i mnogo više, pokazuje istraživanje CINS-a. Neki direktori i računovođe prekršajno su kažnjeni, dok pojedini direktori godinama izbegavaju sud.

Osnovna škola Branko Radičević već skoro pola veka je u novobeogradskom Bloku 45. Osim što se u njoj školovao sadašnji predsednik države, Aleksandar Vučić, jedna je od retkih u zemlji koja ima bazen. U njemu je voda najtoplija u gradu, piše na sajtu škole plivanja „Boda Roda“, inače dugogodišnjeg zakupca bazena i pomoćnih prostorija ove osnovne škole, navodi CINS.

Međutim, u poslednjih devet godina posao sa bazenom ne samo da je naštetio OŠ Branko Radičević već je naneo i višemilionsku štetu budžetu, pokazuje dokumentacija do koje je došao CINS.

„Naime, gradska i republička budžetska inspekcija pronašle su da je OŠ za to vreme školi plivanja izdavala bazen nekad i bez saglasnosti lokalnih vlasti. Zakupac je napravio velika dugovanja koja škola do danas ne uspeva da naplati, a u kontroli gradske inspekcije utvrđeno je i da od 2015. do kraja 2017. godine škola nije vraćala u budžet novac koji je zakupac trebalo da plaća za struju, grejanje i druge komunalije, čime je oštetila budžet za nešto više od šest miliona dinara“, navodi se u istraživanju.

Tu, međutim, nije kraj.

„Škola je iz godine u godinu smanjivala cenu komunalija za bazen i pomoćne prostorije od 330 kvadrata, pa je pre dve godine ugovorena cena od 200 evra mesečno, pet i po puta manja od realne. Zbog toga je škola u budžet trebalo da vrati i iznos realne cene, kao i troškove ostalih zakupaca – ukupno 2,3 miliona dinara. Škola je probila dva roka i do sada uplatila 1,5 miliona“, navodi CINS.

Sadašnja direktorka Branka Radičevića, Suzana Lipić, zatekla je probleme koje ne uspeva da reši. U razgovoru za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objašnjava da novca nema jer od firme „Boda Roda“ ne uspeva da naplati realnu cenu struje, pošto se zakupac drži prethodno dogovorene cene. Dodaje i da škola ove godine nije zaradila od izdavanja prostora usled pandemije korone, niti je uspela da naplati deo nagomilanih dugova „Boda Rode“, koji ukupno iznose više od 76 hiljada evra, tj. oko devet miliona dinara.

„Dok Lipić pomoć traži od Gradskog pravobranilaštva Grada Beograda, koje priprema pokretanje parničnog postupka protiv te firme (u kojoj nisu želeli da govore za CINS), iz beogradske Službe za budžetsku inspekciju u odgovoru CINS-u najavljuju prekršajnu prijavu protiv Lipić, jer ne vraća novac kako je naloženo“.

Rade Đurić, pravnik koji je ranije analizirao javne nabavke hrane u beogradskim osnovnim školama, smatra da su škole plodno tle za malverzacije, kako zbog izdavanja školskog prostora, tako i zbog poslova koji ostaju van domašaja javnosti jer je reč o trošku ispod granice za koju moraju da raspišu javnu nabavku. Tamo gde škola raspiše nabavku, dešava se da bude dogovora:

„Ako nema više od jedne ponude postoji sumnja na neku vrstu dogovora između naručioca i ponuđača. Profit može da bude obostran“, objašnjava Đurić.

Opštirnije – u izveštaju CINS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare