teški slučajevi kovid 19
Foto: EPA-EFE/Karoly Arvai/kormany.hu

Zbog manjeg broja testiranja na koronu i sistema po kojem se broje umrli od ovog virusa, izvesno je da je jedan deo preminulih ostao izvan zvanične statistike. U razgovoru za CINS epidemiolozi Zoran Radovanović i Branislav Tiodorović kažu da postoji mogućnost da je broj umrlih od korone veći od zvaničnog.

Do danas je od posledica virusa korona, prema zvaničnoj statistici, u Srbiji preminulo 200 osoba.

Većnik Opštine Palilula iz Niša, Milan Andrejić, umro je 28. marta ujutru na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Niš. Imao je 40 godina. Andrejić je bio član Srpske napredne stranke, ali nisu samo njegove partijske kolege dovele u pitanje njegovo lečenje. Opozicioni odbornik Branislav Jovanović napisao je na svom Fejsbuk profilu da je oko Andrejićeve hospitalizacije bilo problema, piše CINS.

„I posle nekoliko dana borbe, sa temperaturom 39,5 uz kašljanje i povraćanje, niko nije hteo da ga odveze, već je to učinio otac, i niko nije hteo da ga primi na Infektivnu kliniku, sve dok nisam pozvao te noći ljude iz vrha zdravstva u Nišu“, objavio je Jovanović.

Pročitajte još:

Kako je Krizni štab za suzbijanje kovid-19 narednog dana saopštio na konferenciji za novinare, 28. marta su od posledica izazvanih virusom korone preminule dve osobe. Andrejić nije ušao u statistiku.

Jedan od mogućih razloga što se oni nisu našli u zvaničnoj statistici je činjenica da se umrlim od korone proglašavaju samo oni koji su pre smrti testirani kao pozitivni na virus i kod kojih je od strane lekara ocenjeno da je korona uzrok smrti, otkriva Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.

Ipak, do aprila broj testiranih nije bio veliki.

Medicinsko osoblje niškog Kliničkog centra, koje je želelo da ostane anonimno, tvrdi da je do pre mesec dana tek mali broj pacijenata bio testiran, iako su imali sve simptome zaraze, pa čak su i delili sobe sa onima koji su i zvanično pozitivni na virus korona. Kažu i da je broj preminulih bio veći od onog koji je saopštavao Krizni štab.

Član Kriznog štaba za suzbijanje kovid-19 epidemiolog Branislav Tiodorović za CINS je potvrdio da hipotetički postoji mogućnost da je više preminulih koji su bili zaraženi koronom od onoga što pokazuje statistika.

„U nekoj situaciji, u toku sledeće godine, na primer, kada budemo radili neko istraživanje, verovatno ćemo imati procenu da je možda više preminulo, nego što je u statistici. (…) U epidemiji stradaju ljudi i desi se da oni ne budu potvrđeni, ili da niste imali laboratorijski podatak, ili da vam je čak laboratorija rekla da su negativni, ali sve okolnosti kada sagledate, možete da kažete da je umrlo više ljudi“, kaže Tiodorović.

Pojašnjava da u statistiku ulaze samo pokojnici sa pozitivnim testom, kod kojih je infektolog, pulmolog ili anesteziolog koji rukuje respiratorima konstatovao da je korona direktan uzrok smrti.
Da u broj umrlih nisu ušli svi koji su preminuli od virusa smatra i epidemiolog Zoran Radovanović.

„Malo smo testirali, a mnogi su sigurno umirali, a nije im postavljena dijagnoza, nismo imali testove“, objašnjava Radovanović.

Na pitanja u vezi sa potencijalno većim brojem preminulih od zvaničnog, novinarima CINS-a nisu odgovorili ni u Ministarstvu zdravlja ni u Institutu za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare