Foto:Nemanja Jovanović

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je istraživao ko je sve u martu imao odobrenje da leti uprkos zabrani međunarodnog saobraćaja - otkrili su da za let aviona sa humanitarnom pomoći iz Moskve, kojim se vlasnik Pinka Željko Mitrović hvalio - kompanija Air Pink nije imala dozvolu.

Kako piše CINS, vest na na portalu Pink.rs objavljena 24. marta govorila je o „samo jednom u nizu“ humanitarnih letova avio-prevoznika Air Pink od početka vanrednog stanja:

„Avion Er Pinka upravo je sleteo sa humanitarnom pomoći iz Moskve. U avionu se nalazi 15 hiljada testera, hirurške maske, kao i velika količina medicinske opreme za zdravstvene centre u Srbiji.“

„U proseku dva aviona dnevno sa različitih destinacija dolaze u Beograd, kompanija je angažovala celokupnu flotu i sve zaposlene u kompaniji“, piše u vesti.

Međutim, kako saznaje CINS, za ovaj let Air Pink nije imao dozvolu.

Prema evidenciji koju je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dostavilo CINS-u, od ukupno 57 letova odobrenih u periodu od 19. do 31. marta, Air Pink je dobio odobrenje za pet. Vlada je prethodno Uredbom ovlastila ovo Ministarstvo da odlučuje koji su letovi mogući dok traje vanredno stanje.

Tako je Air Pink mogao da leti do Minska 26. marta, Frankfurta 30. marta, Ljubljane, 31. marta, a za Moskvu su letovi odobreni dva puta, ali tek 29, odnosno 30. marta, nekoliko dana nakon što je o tome izveštavano.

Željko Mitrović nije odgovorio na pitanja CINS-a u vezi sa nedozvoljenim letom Air Pinka.

CINS navodi i odgovor Aerodroma Beograd, da je u mesec i po dana od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji (15. marta), Aerodrom zabeležio pad broja putnika od čak 95 odsto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram