(BLOG) Protest završen: Baklje, suzavac, kamenice i hapšenja

Društvo 11. jul. 202000:35 > 01:14
Podeli:
protest policija
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U gradovima širom Srbije četvrti dan zaredom održani su protesti. Građani su se okupili u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Leskovcu, Pirotu i Vranju nezadovoljni aktuelnom političkom i epidemiološkom situacijom u zemlji. I dok su u nekim gradovima održani mirni protesti, u Beogradu je ponovo došlo do sukoba demonstranata i policije prilikom njihovog pokušaja da uđu u Skupštinu. Letele su kamenice, bilo napada na novinare Bete, N1 i Al Jazeere, policija je bacala suzavac, a privedeno je i 19 demonstranata.

00.33 – Ispred skupštine trenutno se nalaze pripadnici SAJ-a, nekoliko bornih vozila i vozila Hitne pomoći.

00.25Kako javlja N1 večeras je napadnuta ekipa Al Jazeera, ali oni nisu povređeni već je stradala njihova oprema.

00.20 – Nakon više od pet sati od početka protesta, veliki deo građana Novog Sada napustio je demonstracije nakon što je kordon policije zaustavio prilaz auto-putu ka Beogradu, koji su demonstranti nameravali da blokiraju.

Foto: Jovan Radaković

00.19Žandarmerija je privela nekoliko demonstranata koji su pokušali da prođu pored Tašmajdanskog parka. Privedene vode u Skupštinu Srbije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

00.14 – Policija se vraća ka skupštini. Plato ispred parlamenta je prazan, demonstranti su se uglavnom razišli.

Foto: N1

00.00 – Policija, u punoj opremi za razbijanje demonstracija, krenula je duž Bulevara, prate ih borna vozila. Potiskuju demonstrante kod Pravnog fakulteta.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

23.48 – Policija je napravila kordon kod Glavne pošte i ispaljuju suzavac ka Bulevaru kralja Aleksandra. Demonstranti su potisnuti do Resavske ulice, bacaju Molotovljeve koktele ka policiji. Jedan policajac je povređen, a Hitna pomoć je upravo stigla.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

23.45 – Foto reporteri Bete Miloš Miškov i Svetlana Dojčinović povređeni su tokom večerašnjih protesta ispred Skupštine Srbije. Miškov je udaren u glavu ciglom koja je doletela iz grupe demonstranata okupljenih u  blizini ulaza u zgradu Skupštine. Rana mu je ušivena u Urgentnom centru, gde je pregledan i na skeneru.

Foto: BETAPHOTO/Aleksandar Levajkovic/D

23.35 –  Policija je privela jednog demonstranta.

23.30 –  Žandarmerija je demonstrante rasterala u dva pravca, ka Pionirskom parku i drugu veću grupu ka Trgu Nikole Pašića i Terazijama.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

23.24 –  Jedan deo demonstranata se nalazi u Takovskoj ulici. Policija pravi kordon i ka Predsedništvu Srbije, blokirana je i Ulica kneza Miloša, a kordon Žandarmerije je i na početku Bulevara kralja Aleksandra.

23.19 – Stiže pojačanje Žandarmerije koja pokušava da potisne demonstrante koji su napali policiju. Oni im skandiraju „Av, av“. Žandarmerija polako zauzima plato ispred skupštine, a demonstranti se povlače ka Pionirskom parku i crkvi Svetog Marka.

23.17 – Demonstranti su izvukli kocke sa pločnika i sada sa njima gađaju policiju.

kamenice na protestima
Foto: Bojana Milovanović

23.15 – Policija je pod neprestalnim napadom demonstranata bacila dimnu bombu i suzavac i masa je počela da se povlači sa stepeništa skupštine.

23.12 – Na momente je izgledalo da se  demonstranti polako razilaze, ali je jedna grupa opet počela da baca flaše i kamenice ka korodonu. Ponovo je poletela i jedna baklja. Policajci sa visoko podignutim štitovima se brane.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

22.51 – Protest u Nišu je završen za večeras, ali su prisutni najavili da će se ponovo okupiti sutra.

Foto: Južne Vesti

22.46 – Na desetine ljudi stoji ispred kordona policije koja oko skupštine ne reaguje. Skandiraju „Ostavke, ostavke“, „Skinite šlemove“. Ponovo su aktivirane petarde i mirna atmosfera od malopre sada se polako zaoštrava.

22.27 –  U Nišu  oko 22 sata i 15 minuta  ispred sedišta naprednjaka bilo je više policije nego demonstranata, a građani su ponovo jajima gađali obeležja SNS i vikali “Koga čuvate?”, “Idite na Kosovo”. Sa jedne strane je oko 50 građana, a sa druge Žandarmerija u opremi za razbijanje demonstracija.

 

Foto: N1

22.23 – Demonstranti povremeno skandiraju „Srbija, Srbija“, „Idite na Kosovo“, pevaju „Ceo Kosmet je srce Srbije, nema podele“, a Žandarmerija je grupisana na stepenicama.

22.14 – Stanovnici Zrenjanina blokirali su centralni kružni tok u tom gradu. Uz zvuke pištaljki, Zrenjaninci su skandirali “hoćemo vodu”, aludirajući na višedecenijski problem u gradu na Begeju pošto nemaju ispravnu vodu za piće.

Foto: Printscreen/Twitter/Shmeergla/@shmeergla

22.11 – Jedna grupa demonstranata prišla je policijacima koji stoje sa strane i razgovara sa njima.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

22.04 – Skupština je u potpunosti opkoljena Žandarmerijom.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

22.02 – Ka Trgu Nikole Pašića i Skupštini grada su demonstranti građanske opcije, dok je oko jarbola kod skupštine stacionirana grupa desne orijentacije čije su pristalice došle i na stepenice Narodne skupštine.

21.52 – Na mirnom protestu danas okupilo se i nekoliko desetina Kragujevčana, koji su poručili za Nova.rs da su došli da demonstriraju protiv lošeg sistema, laži, nepravde i obmanjivanja. “Neće niko doći da nas spasi, ako svi budemo čekali. Sistem mora da se promeni. To znači da svi moramo da ostavimo svoje male živote i da promenimo sistem. Ne vlast i ne nasiljem, nego sistem da se menja, jer je on loš”, kaže za naš portal jedan od prisutnih građana.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

21.51–  Situacija se smirila, pozicije policije i demonstranata ostaju nepromenjene nakon što je policija iz Kosovske ulice došla ispred Skupštine. Policija je uspela da skloni demonstrante sa prvog stepenika i da tu postavi ogradu, međutim nije ih bilo dovoljno da sklone sve demonstrante.

21.46 – Demonstranti  uzvikuju  policiji „Dođite sa narodom“.

21.43 – U Takovskoj ulici je kordom policije koji sprečava demonstrante da dođu u većem broju na stepenice skupštine. Mladići ispred skupštine imaju sakrivena lica, agresivni su prema novinarima i policiji.

21. 37 – Policija pokušava da podigne ogradu koja ih deli od demonstranata. Demonstranti ih gađaju flašama sa vodom i kamenjem. Policije je vrlo malo, oko tridesetak, i ne mogu da odbiju demonstrante sa stepenica. Policija do sada nije bacila suzavac.

21. 35 – Masa skandira „Skinite šlemove“. Policija je zauzela odbrameni položaj sa podignutim štitovima. Demonstranti bacaju petarde na policiju.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

 

21. 33–  Demonstranti su razbili su vrata i upali u skupštinu. Stigla je policija sa opremom za razbijanje demonstracija .

21.32 –  Grupa demonstranata izbila je mikrofon iz ruke reporteru N1 na stepeništu Skupštine.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

21.20 –  Oko 200 demonstranata, desne političke opcije, oborili su ogradu ispred skupštine i jedan grupa je već na stepenicama parlamenta. Razbili su sigurnosnu kameru na ulazu i stakla na vratima. Policija, a ni obezbeđenje ne reaguje.

21. 16 – Demonstranti drmaju ogradu i bacaju petarde na stepenice skupštine. Čuju se pretnje novinarima i fotoreporterima:  „Nemojte da nas snimate, polomićemo vam fotoaparate i kamere“.

21.13 – Oko 150 Kruševljana i večeras je protestovalo protiv aktuelnog režima. Nakon okupljanja na Trgu kosovskih junaka demonstranti su se zaputili prema prostorijama SNS u Balkanskoj ulici gde su otpevali himnu „Bože pravde“ a potom demonstrativno okrenuli leđa lokalnom sedištu naprednjaka. “ Imamo puno zahteva za ovu vlast ali večeras samo jedan. Zahtevamo da se smene i kazne odgovorni za prebijanje građana u Beogradu. Tražimo smenu direktora policije i direktora BIA“, kazala je u ime okupljenih građana Duška Milosavljević što su prisutni propratili skandiranjem „Gašiću lopove!“

21.00 – Među demonstrantima na samom ulazu ispred skupštine pojavio se pojedinac, kako se pretpostavlja iz redova desnih opcija, a za koga Nogo kaže da je provokator, koji je počeo da baca flaše vode na obezbeđenje. Oni su ga savladali i pozvali su policiju  da ga odvede, ali ga je policija ubrzo vratila uz zvizduke okupljenih. Još jedan mladić sa majicom „Obraza“  pokušao je da preskoči ogradu, ali je i on vraćen unazad.

20.41 – Prvi incident ispred Skupštine, jedan od demonstranata je izvukao nož. Kako je Srđan Nogo izjavio za N1 jedan demonstrant je nožem ubo u butinu drugog demonstranta, a onda je obezbeđenje demonstranta sa nožem prebacilo preko ograde i odvelo u skupštinu.

20.33 – U centru Zrenjanina su se i večeras okupili građani kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u tom gradu i Srbiji. Okupljeni nose transparente na kojima piše „Stop diktaturi“, „Hoćemo čistu vodu, a ne prljave gume“, „Uključi mozak, isključi RTS i Pink“.Među okupljenima ima i roditelja sa decom.

20.31 – Više od 100 policajaca, sa konjima i psima, u opremi za razbijanje demonstracija, raspoređeno je iza zgrade Skupštine Srbije, u Kosovskoj ulici.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

20.26 – Ispred Narodne skupštine okupilo se nekoliko stotina ljudi, grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, a tu je i bivši član Obraza Mladen Obradović. Pevaju pesme o Kosovu.

20.04 – Sve je više građana koji pristižu sa svih strana na plato ispred Narodne skupštine,  uzvikuju „Uaa“,  „Kosovo je Srbija“ i „Vučiću, pederu“ . Stigao je i Petar Đurić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

20.00 – Treći dan zaredom u Nišu građani se okupljaju na protestu koji se, kao i drugim gradovima u Srbiji, održava zbog nezadovoljstva radom vlasti i načinom na koji se bori protiv pandemije korona virusa. Nišlije su počele okupljanje ko zgrade Skupštine. Kako javljaju reporteri Južnih vesti, građani su blokirali ulicu Nikole Pašića i još se okupljaju, uglavnom mladi ljudi.

19.57 – Više desetina Čačana okupilo se večeras ispred zgrade gradskog parlamenta tražeći ostavke lokalnih i republičkih čelnika. Oni su duvanjem u pištaljke i nošenjem transparenata iskazali nezadovoljstvo njihovim radom. Viđene su parole – Ne damo protest, Narod i policija moćna koalicija, Napred Niš, Provokatori stop… Građani navode da im je dosta laži, obmana, ucenjivanja i političkog zapošljavanja.

 

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

19. 52Demonstranti u Novom Sadu blokirali su Zrenjaniski put. Na putu im se preprečio kordon policije

Foto: Printscreen/Facebook/Radio 021 Novi Sad 92,2 MHz

19. 45. – Sve više građana dolazi ispred skupštine, sede na žardinjerama, zvižde u pištaljke, a saobraćaj je obustavljen. Neki od njih nose transparente “ Novac u zdravstvo, ne u policiju“, „Nećemo da budemo jeftina radna snaga“, „Ne smem ni da se razbolim“. Među okupljenima je i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. Tu je i Vuk Jeremić koji je rekao da je na protest došao kao građanin, a ne kao predsednik Narodne stranke.

19. 44 – Pristalica Srđana Noga uhapšen je na samom početku protesta u Beogradu. Kako javljaju reporteri on je prethodno dobacivao policajcima.

19.37 – Okupljenima ispred Skupštine Srbije mladi dele papire na koji su zahtevi za ostavkom Aleksandar Vučića, Nebojše Stefanovića i Vladimir Rebića,  prekid pregovora o statusu Kosova i Metohije, kao i prekid progona i hapšenje političkih protivnika

19.36U Požegi će večeras biti organizovan protest u 20 časova  zbog brutalnosti nad novinarom Vojislavom Milovančevićem i studentkinjom Vanjom Vulović iz Požege koji su povređeni na protestima u Beogradu pod nazivom „Sine, ovo je za tebe“ . Planirano je da sa glavnog trga građani krenu u protesnu šetnju.

19. 33  – Počeo protest ispred Skupštine  Srbije.

19.17 – Nekoliko desetina ljudi okupilo se večeras kod zgrade Opštine Vranje kako bi izrazili protest protiv režima i loše situacije u državi, ali, kao i prethodnih večeri, da pruže podršku demonstrantima u Beogradu i Nišu. Okupljeni su krenuli u šetnju glavnom ulicom i usput skandirali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i svim sugrađanima koji su sedeli u obližnjim kafićima uz povike – prijatna kafica.

Foto: Južne Vesti

19.12  – U Novom Sadu je počeo protest na Trgu slobode, gde se za sada okupilo oko hiljadu ljudi. Okupljenima se obratio aktivista iz Združene akcije „Bez krova niko“, koji je istakao da je nova odluka Kriznog štaba sramna i da je doneta sa ciljem da se spreči nastavak prostesta.

Foto: Nova.rs

19.04 –  Građani se polako okupljaju ispred Narodne skupstine i u Pionirskom parku. Saobraćaj se i dalje odvija normalno. Policije za sada nema, a podrška okupljenima i večeras stiže iz automobila koji prolaze Trgom Nikole Pašića. Neki uzvikuju „Nećemo političare“,što okupljeni pozdravljaju  aplauzom.