Vakcinacija Ušće šoping centar
Vakcinacija Ušće šoping centar. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Srbija neće pobediti koronavirus do 21. juna ove godine: za tako nešto smo već zakasnili, s obzirom da se kraj epidemije proglašava kada nema nijednog zabeleženog slučaja 28 dana zaredom. Ipak, četvrti talas jeste pri kraju, to je jasno.

Pogledajmo, zato, najvažnije faktore koji pokazuju tok epidemije u Srbiji.

Od oktobra nije bilo bolje

Brojke kažu ovako: poslednji put kada smo imali manje od 200 zaraženih dnevno bio je 19. oktobar 2020. godine. Nakon toga, sutradan praktično, počeo je četvrti talas koronavirusa, koji je od tada u toku.

Sa današnjih 178 zaraženih, imamo najbolji rezultat još od oktobra, što pokazuje da koronavirus neminovno opada i kraj četvrtog talasa se primiče.

Beograd na „samo“ 50 zaraženih

Prestonica Srbije od početka epidemije predstavlja žarište koronavirusa. I dok su ostali gradovi privilegovani sa sada već relativno malom cirkulacijom virusa u populaciji, Beograd je imao visok broj zaraženih.

Međutim, poslednjih nekoliko dana broj zaraženih u glavnom gradu kreće se oko 50 – danas konkretno 57. Ako umemo u obzir da u gradu (nevanično) živi skoro dva miliona ljudi, jasno je da je u pitanju veoma mali procenat.

I u ostalim gradovima situacija je mnogo bolja: u Kragujevcu je zaraženo 13 osoba, u Užicu 8, a u Nišu i Čačku po pet.

Procenat (tzv. Konov koeficijent)

Na današnjih 178 zaraženih došlo je 6.679 testiranih, što iznosi oko 2,6 odsto pozitivnih. Ne tako davno, ovaj procenat iznosio je između 15 i 20 odsto zaraženih od broja testiranih, što je alarmantna cifra. Sa oko 2 odsto zaraženih ne samo što se „lakše diše“, nego je očigledno da je ovaj talas koronavirusa na izmaku.

Pada i broja umrlih i onih na respiratoru

U piku četvrtog talasa imali smo više od 100 ljudi na respiratorima – i tako nedeljema. Preminulih smo najviše imali 65, početkom godine. Premda je jasno da njavnost ne dobija ispravne informacije o broju umrlih od koronavirusa, jasno je da današnjih 10 umrlih predstavlja značajan pad. No, svaki je život dragocen, zato i nije moguće proglasiti pobedu nad koronom – kako to Vlada i vlast žele.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare