Tabla koju je postavila inspekcija Foto:Nova.rs

Na dečijim igralištima u Kraljevu na kojima piše da nisu bezbedna i da se smeju koristiti isključivo na sopstvenu odgovornost. Tako je ovaj grad postao jedini u Srbiji slične veličine u kojem su skoro sva dečja igrališta proglašena nebezbednim. Primera radi, u susednom Čačku čak 18 dečijih igrališta je standardizovano.

“Dečije igralište ne ispunjava zahteve u skladu sa pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta (Službeni glasnik br. 41/2019) i koristi se na spostvenu odgovornost”, piše na tablama koje Javno preduzeće za uređivanje građevinckog zemljišta postavilo na večini dečijih igrališta u Kraljevu.

Sve sprave i rekviziti moraju imati ateste i ispunjavati brojne tehničke uslove. Ispod svake sprave mora biti tartan podloga da bi se maksimalno umanjila mogućnost povređivanja dece u slučaju pada. Jedan od razloga je da je Pravilnikom propisano i koliko sprave moraju biti međusobno udaljene.

Teretana na otvorenom u naselju Beranovac koja je nebezbedna Foto:Nova.rs

Gradska vlast tri godine nije želela da reši ovaj problem, na koji im je ukazivano. I onda se na veliko razočarenje roditelja, koji sa malom decom posećuju igrališta, dogodilo da se pojave table na kojima piše da ne ispinjavaju uslove.

Zatvoreno je čak i igralište u naselju Beranovac koje je više namenjeno starijoj deci, jer je mini teretana na otvorenom. Nastalo je u sklopu predizbornog obećanja gradonačelnika Kraljeva sa meštanima. Vrednost investicije bila je 3,5 miliona dinara.

Skoro sva dečja igrališta ne ispunjavaju bezbednosne uslove Foto:Nova.rs

“Od nastanka teretane, lokalna samouprava se ponašala nemarno, često tokom sezone teretana se nije održavala i bila je puna ambrozije i smeća. Veliko je pitanje zašto je došlo do situacije da sada sa sebe skidaju odgovornost za neželjene posledice korisnika teretane ukoliko nastanu. Činjenica je i da se sprave na teretani u toku leto dosta koriste”, kaže Mikica Vučinić, roditelj i stanovnik ovog naselja.

Marijana Šen iz odborničke grupe “Starosedeoci Kraljeva” kaže za Nova.rs da je uprkos upozorenjima ove grupe lokalnoj samoupravi o nebezbednosti dečijih igrališta, nažalost grad Kraljevo dospeo u nezavidnu situaciju.

“Naime, 2018. godine je izašao Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta. Prelazni rok je bio tri godine. Lokalne samouprave u okruženju su taj period iskoristile da postojeća igrališta usklade sa pravilnikom. Ali, prelazni rok je istekao u novembru 2021. godine. Grad Kraljevo je zatečen sa samo jednim igralištem usklađenim sa pravilnikom i kao takvim bezbednim za
korišćenje. Sva ostala igralista su nebezbedna i deca ne mogu da ih koriste”, objašnjava Šen.

Jedan o mnogobrojnih parkinga u Kraljevu Foto:Nova.rs

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić nije odgovorio na pitanje koje smo mu poslali, a odnosilo na objašnjenje kako je došlo do toga da inspekcija proglasi sva dečija igrališta nebezbednim.

BONUS VIDEO: Septička jama na dečijem igralištu u Umci

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar