Pihtije Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Iako se u zimskim mesecima može često naći u restoranima domaće kuhinje, srpski specijalitet koji je, čini se, najpopularniji na jugu Srbije - pihtije, danas se u Vranju tradicionalno, masovno priprema u domovima, te se čini da ceo grad miriše na "masno". Kada se radi o ovom jelu, nema ravnodušnih - ili ih sa oduševljenjem iščekuju, ili im se "mršte". Domaćice nam otkrivaju kako se spremaju i koliko će ih minimalno koštati.

Po vranjskim kafanama koje u ponudi imaju pihtije, njihova cena se kreće između 150 i 250 dinara. Za desetak tanjira, kažu domaćice sa kojima smo razgovarali, potrebno je najmanje oko 1.300 dinara.

„Sada sam na poslu, a jutros u 5 sati sam ih stavila da se kuvaju, van kuće, jer bi u suprotnom trebalo danima da „luftiram“. Dva svinjska papka, jednu butkicu, i jedno špic rebro, to smo lepo oprali, stavili u lonac od oko 12 litra, zalili vodom, i to se krčka sada“, započinje Olivera iz vranjskog naselja Odžinka.

Smesa za pihtije je skuvana „čim se raspadnu papci“, odnosno potrebno je nekoliko sati, najčešće oko 6.

Kada se „rasture“, mesnata smesa začinjena po ukusu (beli luk, „tucana“ paprika…) se poređa u prazne tanjire i prelije vodom u kojoj su kuvane.

„Desetak tanjira uz ove sastojke je oko 1.300-1.400 dinara, ali to je minimalno, zavisi kako ih pravite, ispadne i skuplje“, kaže ona.

Dodaje da se brzo stegnu, naročito kada je napolju temperatura u minusu, a obično se odlažu u najhladnijoj sobi u kući/stanu.

„Svaka kuća ima tu jednu sobu.“

Domaćice sa kojima smo razgovarali imaju svoje „varijante“. Jedna od njih, iz vranjskog naselja Rudina, pihtije priprema tako što opere i u veliku „vojničku šerpu“ stavi suve svinjske nogice, svinjske uši, teleće kosti i suvo meso.

Tako se pihtije krčkaju ceo dan, napolju, na „kube“ (vrsta manjeg šporeta na drva).

Kada budu skuvane, „skluča“ se beli luk i so, stavi se u svaki tanjir po malo i onda se smesa očisti od kostiju, stavi meso u tanjir i prelije vodicom.

Pihtije su zimsko jelo koje se tradicionalno priprema na Krstovdan, pravoslavni praznik uoči Bogojavljenja, kada se pliva za časni krst.

U Pčinjskom okrugu najmasovnija trka biće u četvrtak, 19. decembra od 12 sati na Vlasinskom jezeru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar