Petar Đurić, Ćale ovo je za tebe Beograd Protest stanara bloka 37. Blok 37, Novi Beograd
Petar Đurić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Petar Đurić, osnivač pokreta "Ćale, ovo je za tebe" ogradio se od uvreda koje su juče na Ekološkom ustanku iznete na račun ubijenog premijera Zorana Đinđića.

„Kao učesnik i govornik na Ekološkom ustanku ovim putem u lično ime, kao i u ime Pokreta „Ćale, ovo je za tebe“ najoštrije osuđujem uvrede izrečene na Ekološkom ustanku na račun bivšeg premijera Zorana Đinđića. Nije sada već 18 godina pokojni premijer Đinđić kriv za Rio Tinto, ekocid, Velju Nevolju, uzurpiranje svih institucija, uništavanje demokratije, suspendovanje slobodnih izbora i otimanje medija“, navodi se u saopštenju.

Dodsje se i da nije Zoran Đinđić odgovoran za mnogobrojne afere poput Stanike Gligorijević, Olivera Ivanovića , Savamale, Jovanjice, Krušika i drugih, već je odgovoran režim Aleksandara Vučića.

„Ekološki ustanak je pokazao da su građani spremni da se bore za zdravu životnu sredinu i za svoje granske slobode i ljudska prava, stoga verujem da nekoliko potpuno neprimerenih i nebuloznih izjava neće uspeti da pokrije sve ono pozitivno što smo mogli da vidimo na Eko ustanku“, zakljuje Đurić.

I ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta prokomentarisao je za Nova.rs događaje sa Ekološkog ustanka na kome je jedan od najkontroverznijih govornika bio Vitomir Vidović, koji je pominjao ubijenog premijera Zorana Đinđića.

„Gospodin Vitomir Vidović, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, pozvan je da govori kao ekspert iz oblasti poljoprivrede i kao neko ko je aspolutno protiv projekta ‘Jadar Rio Tinto’, o čemu je bilo reči prilikom njegovog susreta sa meštanima Gornjih Nedeljica, čemu sam i lično prisustvovao“, kaže Ćuta za naš portal i dodaje:

„Jučerašnje pominjanje pokojnog premijera Zorana Đinđića od strane profesora Vidovića na protestu, koji smo organizovali, smatram aspolutno neprimerenim. Đinđić, šta kod ko mislio o njemu, na šta svako od nas ima aspolutno pravo, ubijen je zato što je slobodno mislio i govorio“, rekao je Jovanović.

Podsetimo, na skupu koji je juče održan, jedan od govornika, Vitomir Vidović, izjavio da je Zoran Đinđić „kriminalizovao zakone o privatizaciji i prodao fabrike u bescenje“.

Nakon njegovog obraćanja usledile su oštre reakcije javnosti, a zvaničnim saopštenjem se oglasila i Demokratska stranka, čiji je predsednik bio Đinđić.

„Očekujemo da to hitno urade ukoliko nam je isti protivnik i cilj – mafijaški režim koji je uzurpirao državu uspostavljanje vladavine prava, izgradnja institucija i normalizacija života u srpskom društvu“, saopšteno je iz DS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare