Istrajaćemo u našim namerama da oteramo 'Rio Tinto', ali i sve druge koji hoće da nas truju, poruka je srednjoškolaca iz Čačka, koji su danas održali još jedan protest na centralnom gradskom trgu. "Policija nas je prošlog utorka legitimisala, ali ne na ovom mestu, već ispred škola. Pitamo ih zbog čega.

Zašto su fotografisali lične karte, to je protivustavno“, kaže za Nova.rs Jovan Palibrk dodajući da su policijski službenici odbili da pokažu svije legitimacije. Umesto da se bave kriminalcima i švercerima droge ustremili su se na nas, a mi ih pozivamo da stanu u odbranu svog naroda i zdravlja, naglasio je Palibrk. On se osvrnuo i na zlurade komentare koji su se našli posle prethodnog protesta na društvenim mrežama.

„Neki su pisali da smo ovde zbog pljeskavice i koka-kole. Nije tačno. Mi samo mislimo svojim glavama i svesni smo opasnosti od rudarenja u našoj zemllji“, kaže naš sagovornik.Prema njegovim rečima, kada neko ukaže na neku anomaliju u društvu odmah ga tretiraju izdajnikom ili političkim protivnikom.

„Mi to nismo, niti smo instrument u bilo čijim rukama. Samo želimo da živimo u zdravom okruženju“, poručio je Palibrk. On je podsetio i na problem zagađenja Zapadne Morave. „Do pre šest godina mnogo ljudi iz zemalja u okruženju su dolazili da pecaju i uživaju u predelima oko te reke. Danas nema ribe ni za meštane“, kaže Palibrk.

Jovan podseća da su pored Loznice od projekta ‘Jadar’, ugroženi i drugi lokaliteti u Srbiji, poput Homoljskih planina. Ne propagiramo ovde nijednu stranku, niti šaljemo političku poruku, već samo štitimo naše zdravlje, zaključio je Palibrk. Sa njim je saglasan i njegov drug Dušan Vukojičić . „Pozivam nadležne da poslušaju glas građana. Ovde smo isključivo zbog zdravlja, a ne zarad politike“, rekao je on, istakavši da ova zemlja treba da ostane mladima. Dušan navodi da i u školi mnogo vremena posvećuju ekologiji.

„Nismo mi mali, kako pojedini govore. Shvatamo sve i zato marš svima koji hoće da nam unište prirodu i zdravlje“, poručio je on. Ni danas nije izostala podrška profesora. Prema rečima profesorke filozofije Nataše Vasiljević deca su odluke o protestima doneli na đačkom parlamentu. „Ja ih u potpunosti podržavam, kao i sve moje kolege.

Gimnazijalci su animirali i druge škole, a biću uvek uz njih. Mlade treba više slušati, a oni bi, po mom mišljenju trebalo da se češće oglašavaju o svim problemima koji se tiču našeg zajedničkog života, njihove budućnosti i potomstva“, kaže ona za naš portal. Profesorka je ukazala i na problem Zapadne Morave.

„Ovde se ne radi samo o ‘Rio Tintu’. Pogledajte našu Moravu i deuge rwje. Tamo je napravljeno pristanište, nikli su kafići, nema plaže. Zašto se nije plivalo za Časni krst prošle godine za Bogojavljenje. Ona voda nije čista ni da se stoka napoji . Zato pustimo mlade da svojim znanjem i čistotom vode ove važne stvari. I da se pitaju“, zaključila je naša sagovornica. Inače, učenici su danas nosili transparente i uzvikivali ‘Rio tinto marš sa Drine’ , ‘Ekologija, ne onkologija’ . Poručili su da neće odustati od svojih zahteva za dobrobit cele zemlje. Na kraju protesta su prošetali centralnim gradskim ulicama uz povike ‘Rio Tinto’ marš iz Srbije.

Bonus video: Čačanski srednjoškolci digli glas zbog litijuma


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare