Foto: iqair.com

Indeks zagađenosti vazduha u Čačku večeras je 285. Ovo je kategorija sa velikom opasnošću po zdravlje, naročito kada su u pitanju deca, stariji i hronični bolesnici.

Svima se preporučuje da izbegavaju duži boravak napolju, a ukoliko je to nemoguće, savetuje se obavezno nošenje zaštitnih maski. Deca i stariji, kao i hronični bolesnici ne bi trebalo da se izlažu udisanju vazduha sa ovakvim indeksom zagađenosti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vazduh u Srbiji već nekoliko meseci nije poželjnog kvaliteta, a stručnjaci su upozorili da posledice koje može imati po zdravlje građana.

„S jedne strane, zbog ogromnog zagađenja su moguće kratkoročne posledice po zravlje. Tu je bronhitis, kao i pogoršanje hroničnih bolesti pluća, poput astme. Međutim, osim toga, moguća je veća pojava infarkta i moždanog udara u tim danima većeg zagađenja. Tada i otprilike ljudi 30 odsto češće završavaju u koronarnim jedinicama u bolnicama“, rekao je doktor Dejan Žujović za portal Nova.rs.

Da je situacija loša, pokazuju grafikoni na kojima je prikazano podudaranje između lokacija na kojima je velika izloženost zagađenom vazduhu i lokacija na kojima ima dosta umrlih od raka.

Nedavno su podaci pokazivali da je u Čačku brojka za zagađenost vazduha išla preko 1.000, što je potpuno neverovatno, budući da je ogroman problem kada ta brojka bilo gde pokazuje, recimo, preko 200. Ipak, pošto Čačak nije milionski grad niti je prestonica neke zemlje, njega nije tada bio na listama svetskih agencija za monitoring vazduha.

BONUS VIDEO:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar