Foto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Epidemiološka situacija na području Moravičkog okruga se popravlja, a to potvrđuju i brojke koje ohrabruju, izjavili su danas članovi Radnog tima za praćenje epidemije u Čačku, dr Mihailo Luković i zamenik direktora Opšte bolnice u tom gradu, dr Dejan Dabić. Očekuje se i da će se čačanska bolnica uskoro  vratiti u normalan režim rada, te da će zaposleni moći da se posveti non kovid pacijentima.

„Nadam se da ćemo početi neka odeljenja koja su dislocirana zbog pandemije da vraćamo u matične prostorije, što će svakako umnogome olakšati rad svima”, rekao je dr Dabić.  
 

Prema oceni dr Mihaila Lukovića u  gotovo svim segmenima se vidi relaksacija, to se ne odnosi samo na  bolnicu, već i  Dom zdravlja, gde je broj pregleda pao na 21.U svim elemntima idemo ka smirivanju epidemiološke situacije, smatra on. Luković je dodao da su procene da će broj inficiranih i dalje da pada te da će se ući u miran period.

 

Cacak bolnica
Opšte bolnica u Čačku Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

“ Da li će biti potpuni prestanak obolevanja to niko ne može da zna, lično mislim da nemamo više potencijal na nivou grada za veća epidemijska zbivanja, kao što su bila novembar i decembar i to iz više razloga. Pre svega jer je  broj vakcinisanih trenutno prvom dozom 32. 271, a obe doze je primilo26. 993 žitelja. Kada se te  cifre pogledju, imamo na umu da je negde 9 400 PCR pozitivnih verifikovano, a da je sa antigenskim testovima taj broj negde oko 15 000, biće da smo mi stigli sa n gde 60% onih koji su sigurno imali kontakt sa virusom, tako da već možemo govoriti o korektnom kolektivnom imunitetu, ako to može da zaštiti od ove bolesti, a mi mislimo da je to moguće”,objasnio je dr Luković.


Inače, u Opštu bolnicu Čačak, u minulom danu primljena su dva pacijenta, a isto toliko je upućeno na kućno lečenje. Ukupno je hospitalizovano 77 kovid bolesnika, njih devet je u respiratornom centru, dok je jedan na respiratoriu. Od posledica korona infekcije preminula je jedna osoba (80) iz Kragujevca.
U prijemno trijažnoj ambulanti čačanske Opšte bolnice pregledano je 39 pacijenata, od čega se njih 16 prvi put javilo lekarima. Na odeljenju pedijatrije nema kovid pozitivne dece, dok su na ginekološkom odeljenju pozitivne jedna trudnica i jedna porodilja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar