bolnica cacak
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

U Čačku se beleži značajan pad obolelih od koronavirusa po svim aspektima, prijemi i pregledi, a raste broj pacijenata koji su upućeni na kućno lečenje, što je doprinelo da se smanji broj hospitalizovanih u čačanskoj bolnici. Ono što zabrinjava je činjenica da non kovid pacijenti trpe, kaže za naš portal izvor iz čačanske bolnice.

U minulom danu u ambulanti ove zdravstvene ustaanove pregledan je 101 pacijent, a njih 45 oro se prvi put javilo lekarima.

„Primljeno je sedam obolelih, a kućama je upućeno njih petanestoro, pa je ukupan broj hospitalizovanih 125, izjavio je dr Dejan Dabić. Prema njegovim rečima u respiratornom centru se nalazi 17 lica, dok su dva priključena na respiratore. Preminula je jedna osoba stara 91. godinu iz Čačka.

On je podsetio da je prethodinih dana bio veći broj smrtnih ishoda, ali, kako je istakao, većina tih pacijenata je imala pridružene bolesti – dijabetes, bolesti srca i maligna oboljenja. Inače od 15. do 18. aprila od posledica zaraze koronavirusom preminulo je 16 obolelih iz Moravičkog okruga, koji obuhvata Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjicu i Lučane.

„Za sada nema govora da se kovid odeljenja vraćaju u svoj prostor i to će biti moguće kada broj obolelih od korone koji moraju biti hospitalizovani padne ispod 70 budući da smo imali situaciju kada smo imali 60 ležećih pacijenta da bi naglo skočio na 100. S toga moramo biti veoma oprezni“, zaključio je dr Dejan Dabić.

Šef radnog tima za praćenje epidemije, dr Mihailo Luković je izrazio strepnju kako će se odvijati situacija zbog predstojećih praznika, 1. maja i Uskrsa, ali i polaska dece u školu. Prema njegovim rečima, broj vakcinisanih je prethodnih dana stagnirao, a do sada je jednu dozu vakcine primilo 27.096 građana, dok je obe doze vakcine primilo nešto više od 22.000 Čačana.

Šef radnog tima za praćenje epidemije, dr Mihailo Luković je izrazio strepnju kako će se odvijati situacija zbog predstojećih praznika, 1. maja i Uskrsa, ali i polaska dece u školu. Prema njegovim rečima, broj vakcinisanih je prethodnih dana stagnirao, a do sada je jednu dozu vakcine primilo 27.096 građana, dok je obe doze cepiva primilo nešto više od 22.000 Čačana.

Mi smo na starom internom odeljenju imali 80 postelja, a sada, kada je premešteno na urologiju ima ih svega 25. Gužve su ogromne i pacijenti trpe. Dodatna je teškoća što nema dovoljno osoblja, jer su brojni medicinari morali da se upute u crvene zone“, rekao je naš sagovornik iz Opšte bolnice Čačak.

Uostalom, o tome najbolje svedoči fotografija koju je ekipa portala Nova.rs napravila na novom internom odeljenju, na kojoj se vidi da pacijenti leže u hodniku zbog nedostatka mesta i primaju neophodnu terapiju.

Inače, u trećem talasu epidemije izazvane kovidom 19 u Moravičkom okrugu do sada je preminulo 375 osoba lečenih od korone, a čak 266 njih iz Čačka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar