Niški Palilulci nekada su se sastajali kod tzv. Kule.Tu impozantnu građevinu sagradio je poznati advokat Svetozar Tutunović, posle oslobođenja od Turaka. Pored vinarije u Kuli se nalazil i kafana ali i prostorije za razonodu. Kasnije je korišćena kao magacinski prostor raznih firmi a zatim su je koristili i izviđaći. tada je napravljen i sportski teren u dvorištu. Godinama unazad Kula nije više simbol stare Palilule.

Oronula Kula je pretvorena u deponiju.

Kada sam bio malo mlađi ovde su se igrali školski turniri, tu smo izlazili, igrali se. Jako mi je žao kada vidim u kom je stanju Kula i sportski teren iza, koji je obrastao u travu i prepun je smeća. Kada se govori o Kuli i sportskom terenu samo se prebacuju nadležnosti, gradska vlast na opštinsku a oni na inspekcije. Građanima je potpuno svejedno ko je nadležan, kaže aktivista Miloš Nešić.

Gradska vlast apsolutno nema sluha za Kulu, smatra Nešić i ističe da je jako važno da se utvrdi ko je nadležan i da se problem reši.

„Kula je simbol stare Palilule, to je jedan od prvih većih objekata u industrijalizaciji Niša posle oslobođenja od Turaka. Svetozar Tutunović koji je posredovao u prodaji zemljišta između Turaka i Srba, ostavio je jedan dobar komad za sebe. Pošto je mnogo voleo vino napravio je ne samo vinski podrum već i odaje za uživanje“, objašnjava istoričar, Vladimir Jovanović značaj Kule za grad Niš.

Zemljište na kome je Kula sada je u privatnom vlasništvu, jer je restitucijom vraćeno vlasniku, a njegov naslednik je trenutno u inostranstvu i nezainteresovan je da bilo šta uradi sa tim zemljištem.

Ceo prilog možete da pogledate u videu na početku vesti

BONUS VIDEO: Vilu neviđenog luksuza pustoši i pljačka ko stigne: Najlepši dvorac u Knjaževcu uskoro sija punim sjajem

Komentari

Svi komentari (0)