Foto:N1

Epidemija se razbuktala i na jugu Srbije. U Nišu je, za samo nedelju dana, trostruko povećan broj novootkrivenih slučajeva kovida.

Šta se to dešava u Nišu, pa se i pored velikog broja vakcinisanih, koji prelazi i 45.000, virus ubrzano i lakše širi?

„Zahvata cele porodice, pa imamo i u Kliničkom centru našem cele porodice smeštene“, kaže direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan.

Pa zbog te uočene novine, direktor niškog Doma zdravlja izneo je za N1 rigorozan predlog…

„Mogu mnogi ljudi da me osude zbog ove izjave, ali je sigurno da bi zatvaranje skoro svih objekata – sa malom dozvolom za kretanje sugrađana. Zatvaranje, dakle, svih, svih objekata – ugostiteljskih, sem onih koji su neophodni, možda dovelo do poboljšavanja stanja. Uz eventualno karantine tokom vikenda – od petka u 17 časova, do ponedeljka. Jedna do dve nedelje, pa da vidimo, jer je neverovatno. Od 22. (februara) kriva ide samo nagore“, objašnjava Jerkan.

U Nišu je 21. februara bilo oko 500 pregleda u kovid ambulantama. Nedelju kasnije – čak 1.666. Takav eksponencijalni rast ovde ne pamte.

„Tada je bilo 120 do 130 prvih pregleda, sada ih je oko 450. Tada je, otprilike, pozitivnih bilo oko 50, 60. Sada ide i do 200. Znači, tri puta više“, dodaje Jerkan.

Uprkos tome, u kovid ambulantama nema većih zadržavanja. U Nišu kažu da su čak 40 lekara angažovali u dve kovid ambulante. Oni u polovini uzoraka pronađu prisustvo koronavirusa, što je slično i u drugom velikom žarištu na jugu Srbije – Vranju.

Foto:N1

U Vranju je, zbog konstantno loše epidemiološke situacije, koja ovaj grad karakteriše već duže vreme, danas održan sastanak na kome su bili predstavnici državnog Kriznog štaba i lokalne samouprave. U ovom gradu je broj novozaraženih u ponedeljak, u odnosu na nedelju, dupliran. 64 ih je bilo u nedelju, a juče je taj broj bio 108.

Da broj novih slučajeva za 24 sata bude duplo veći, nije bilo dovoljno da Vranje danas uvede nove mere, kako bi se stalo na put čudnovatim okolnostima kojih, po nekim zvaničnicima, ima u tom gradu. Zaključeno je da se protivepidemijske mere u Vranju ne poštuju u potpunosti, u šta su se, kažu, uverili i predstavnici države. O odgovornosti za to, zvanično, opet ni reči.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar