Foto:Nova.rs; N1

U Srbiji je danas zebeležen najveći broj zaraženih od početka panemije. U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano 8.467 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posledica infrekcije kovidom 19 preminulo još 45 pacijenata. Ovo je najveći broj zaraženih u jednom danu, od početka pandemije - 1. decembra 2020. bilo je 7.999 novih korona pacijenata. Lekari koji ne skidaju skafandere, upozoravaju i pozivaju na vakcinaciju, smatraju da je ovakav epilog bio očekivan. Struka je jednom rečju - ogorčena.

Pisali: Bojana Milovanović i Aleksandar Nastevski

„Ovo je civilizacijski sunovrat nebeskog naroda“, tako je dr Radmilo Janković, zamenik direktora Kliničkog centra iz Niša prokomentarisao to što smo danas oborili rekord u dnevnom broju zaraženih koronom.

„Strašno“, to je ocena doktora koji uporno i dugo apeluje na vakcinaciju.

Pod skafanderom i u borbi zaživote naš sagovornik je već duže od godinu dana, ali njegove apele kao da nije imao ko da čuje.

„Ne vredi. Sve sam pokušao, nisam uspeo“, priznaje dr Janković.

Ima i opominjuću poruku.

Radmilo Janković Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIC

„Ovo je naš poslednji talas korone. Kada to kažem, mislim da ćemo se svi zaraziti“, upozorava dr Janković.

Janković već mesecima upozorava.

Nedavno je rekao i da očekuje više od 10.000 novozaraženih dnevno jer je „pokrenuta spirala eskponencijalnog rasta koju je teško zaustaviti“.

„Sad ne može da se uradi ništa, ovu spiralu ćemo teško zaustaviti, ovo je eksponencijalni rast koji niko ne može da predvidi“, rekao je Janković i istakao da smatra da će brojevi novozaraženih ići i preko 10.000 dnevno“, smatra Janković.

Pulmolog Dejan Žujović se, povodom najvećeg broja zaraženih od početka pandemije, oglasio i prokomentarisao u svom stilu.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Bravo. Brže, jače bolje bolje. Svim srcem smo se borili za to i uspeli smo. Ponosan sam na svoju državu“, kaže Žujović.

On dodaje da i da će broj zaraženih nastaviti da raste.

„Probijamo sve rekorde“, zaključuje Žujović.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić kaže za Nova.rs da smo rekordan broj zaraženih na dnevnom nivou od početka epidemije koronavirusa u Srbiji dostigli zato što imamo „nesposobnu strukturu koja vodi zdravstvo“.

Rade Panić Foto: N1

Naš sagovornik da je toliki procenat zaraženih među testiranima katastrofalan rezultat.

„Totalni krah što se tiče vakcinacije i krajnje neodgovorno ponašanje političara i javnih ličnosti“, ocenjuje predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Panić kritikuje održavanje velikih masovnih skupova i nepoštovanje epidemioloških mera.

„Narod vam je kao dete, dete ne radi ono što mu kažete, već radi ono što vidi da vi radite. Isto je i sa narodom možete da pričate šta hoćete, ali narod ponavlja ono što vidi da vi radite. Kada se političari neodgovorno ponašaju na nacionalnim frekvencijama, onda je očekivano da to radi i narod“, izjavio je Panić.

On je upitao vlast zašto još dozvoljava da antivakseri budu prisutni na televizijama sa nacionalnim frekvencijama u udarnim terminima.

Panić je pozvao ministra zdravlja Zlatibora Lončara da izađe na TV duel sa njim.

„Stojim na raspolaganju bilo kome, bilo gde, o bilo kojoj temi, da izađemo da pričamo i garantujem da posle toga antivakseri ne bi imali priliku da se na bilo šta pozovu, ali neko ko kontroliše nacionalne frekvencije ne dozvoljava da se bilo ko od nas pojavi i da iznese svoje stavove. Najviše bih voleo da to bude u duelu, ali toga nema.  Dakle za ministra Lončara odavno pričam da je kukavica i da nema hrabrosti da izađe da pričamo o zdravstvu, o epidemiji, o čemu god hoće“, kaže Panić za Nova.rs.

Govoreći o merama koje treba sprovesti, Panić ističe da je neophodno prvo ograničiti javna okupljanja, zatim da se proceni koji đaci moraju na redovnu nastavu, a koji mogu da uče i onlajn.

„Kovid propusnice za njih je kasno. One bi dale neki efekat, ali dugoročno i one bi bile valjane kada bi imali mirnu epidemiološku situaciju pa da se ona ne pogorša. Trenutno kovid propusnice ne bi smanjile broj novoobolelih, već vakcinacija i valjana priča o njima“, rekao je Panić.

Najsmrtonosniji virusi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare