Foto: Facebook/Dejan Zujovic

"Od pacijenata koji nam dolaze zarženi najčešće čujemo podatak da su prisustvovali nekom skupu, slavlju, rođendanu. To su najčešća mesta zaražavanja", kaže za Nova.rs pulmolog Dejan Žujović koji je ponovo obukao skafander u beogradskom Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu.

„Najčešće su nevakcinisani i najčešće su baš tog dana hteli da se vakcinošu, ali su se baš tada razboleli“, kaže Žujović.

On dodaje da nisu retke situacije kada deca donose zarazu iz škole i prenose je na roditelje.

Kao potencijalno mesto širenja zaraze, Žujović ističe i gradski prevoz.

„Više niko ne nosi maske u autobusu“, kaže Žujović.

Kovid propusnice su „na stolu“

Jedan od načina da se širenje zaraze suzbije je i uvođenje kovid propusnica. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da se razgovara o kovid propusnicama, da su one „na stolu“ i da se čeka finalna odluka.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Očekuje se da u ovoj nedelji bude održana sednica Kriznog štaba, na stolu je odluka i o kovid propusnicama. Ne zna se kada će tačno sednica biti održana, a Mirsad Đerlek za RTS kaže da se čeka finalna odluka o kovid propusnicama.

„Finalna odluka nije odobrenje Kriznog štaba već se bira najbolji model šta će obuhvatiti kovid propusnice, da li samo one tri stvari – barovi, kafići i noćni klubovi ili još nešto dodatno. Poenta je da se odabere ono što će najbolje uticati na uspostavljanje kontrole nad epidemijom“, istakao je Đerlek gostujući u Dnevniku RTS-a.

Naveo je da Srbija prati Evropu kada je o tome reč, ističući da je Srbija samostalna demokratska zemlja, koja donosi svoje odluke.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare