Jelka; Foto: Iuliia Zavalishina / Alamy / Alamy / Profimedia

Pukovnik Ivo Udovičić, načelnik bolnice Karaburma, na slikovit način je opisao stvarnost koju lekari ove ustanove svaki dan viđaju. "Što se tiče dočeka Nove godine, da ne bi bilo sve tako tužno, evo jedne šale. Mi spremamo na Karaburmi doček Nove godine. Okitili smo jeklu, stavili smo zaštitnu masku na jelku, vizir i svi ste dobrodošli", rekao je Udovičić.

„Što se tiče vojne kovid bolnice Karaburma, trenutno se tamo leči 130 pacijenata, od toga je 14 na intenzivnom lečenju, a 7 je intubirano. U poslednjih desetak dana imamo veći broj obolelih, i prema tome se postavlja i zdravstveni sistem. Što se tiče težine kliničke slike, molim vas da o tome razgovarate sa onima koji su svaki dan sa najtežim pacijentima. Sada, i u odnosu na jul i april, potpuno je ista, samo su brojke različite. U julu smo imali 10 puta ili 20 puta manje teških pacijenata“, rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, umiru stari, umiru i mladi.

„Ništa ne možemo da uradimo, za ovu bolest nema leka, samo vakcina može da zaustavi epidemiju. Mere koje se preduzimaju su iznuđene. Mi smo davno govorili – distanca i maska, to je najefikasnije. Pozivam mlade, neodgovorne: imajte milosti. Kad neko iz porodice legne u bolnicu, svi mole, kukaju, vape…a tada im niko ne može pomoći. Apelujem na mlade da ne dovedu sebe u situaciju da imaju odgovornost za smrt nekog svog najbližeg“, rekao je Udovičić.

Tok pres konferencije Kriznog štaba pratite na ovom linku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare