Dok brucoši uživaju u najdužem letu koje su ikada imali, bliži se vreme njihovog konkursa i prijavljivanja za mesta u studentskim domovima. Zbog preskupih kirija za iznajmljivanje stanova, posebno u Beogradu, veliki broj studenata odlučuje se za smeštaj u domovima, kojima su mesečne cene dosta povoljnije. Prve dve nedelje septembra rezervisane su za brucoše da konkurišu za svoja mesta u domovima, dok je za studente starijih godina rok druga polovina septembra.

U Beogradu postoji ukupno 14 domova. Međutim, najveći broj mesta za brucoše rezervisan je u domu „Patris Lumumba“.

Kako se taj dom nalazi u delu grada koji je znatno udaljen od pojedinih fakulteta, moguće je da brucoši dobiju nekoliko mesta u domovima koji su bliže fakultetima koje pohađaju.

Studentima je ove godine na raspolaganju nešto manje od 10.000 mesta u domovima.

Za brucoše, konkurs traje od 1. do 15. septembra.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako konkurisati

Studenti prve godine za smeštaj u domovima u Beogradu, prijave podnose u studentskom domu “Karaburma”.

Kako bi konkurisali za smeštaj u studentskom domu, studenti treba da pribave prijavu na konkurs, uverenje da su prvi put upisali prvu godinu studija na teret budžeta, svedočanstva iz srednje škole – originale ili overene fotokopije.

Treba da pribave i potvrdu o studiranju sa fakulteta ili više škole, koju su upisali.

Ono što je takođe neophodno za konkurs jeste uverenje o prihodima po članu porodice za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine, nadležnog opštinskog organa iz mesta prebivališta kandidata.

Potrebno je da kandidat, radi provere podataka, ličnu kartu i indeks pokaže na uvid službeniku koji prima konkursnu dokumentaciju.

PROČITAJTE JOŠ

Rang liste

Posle isteka roka za prijavljivanje, utvrdiće se rang lista kandidata za prijem u ustanove.

Studenti se rangiraju na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju i na osnovu socijalno-ekonomskog statusa porodice. Rezultat sa prijemnog ispita se ne uzima u obzir.

Socijalno-ekonomski status se boduje maksimalno jednim bodom.

taj bod dobija se ukoliko prihodi po članu porodice studenta, u periodu januar-jun tekuće godine, ne prelaze 50 odsto prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji.

Rang lista za smeštaj u ustanovu za brucoše  radi se odvojeno od rang liste za studente ostalih godina studija, jer je njima i raspodela ranije – već sredinom oktobra.

Studenti koji nakon raspodele ostanu „ispod crte”, mogu tokom godine da budu pozivani, kad god bi se oslobodilo neko mesto u domu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako je bilo prošle akademske godine

Na osnovu prošlogodišnje rang liste, za dom u Beogradu se prijavilo 2.757 brucoša. Na raspodeli, sobe je dobilo 1.211 kandidata.

Kako se prave odvojene liste za devojke i za momke, 795 devojaka i 416 momaka dobilo je svoja mesta.

Poslednji momak na listi koji je dobio sobu ukupno je imao 38,64 bodova, a poslednja devojka na listi – 39,44.

PROČITAJTE JOŠ

Cene studentskih domova

Studenti koji su na budžetu dom će da plaćaju od 1.300 dinara od 3.190 dinara, u zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj.

Moguće je dobiti i dom po ekonomskoj ceni, ali je i broj takvih mesta veoma ograničen. Taj smeštaj plaća se nešto više od 10.000 dinara mesečno.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Cena menze

Za budžetske korisnike, sva tri obroka u studentskim restoranima koštaju 266 dinara dnevno, konkretno cena ručka je 120, doručka 56, a večere 90 dinara.

Menze se nalaze u svakom domu, a pravo na njih imaju svi studenti, s tim da je cena obroka za studente koji nisu na budžetu znatno viša od budžetskih.

BONUS VIDEO Koncept pametnog grada nekad i sad: Da li ima naznaka da će se saobraćaj u Beogradu tehnološki prilagoditi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar