Broj zaraženih stagnira, a umrlih raste

Društvo 18. apr. 202115:07 > 15:23
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 2.069 zaraženih, a preminulo je 37 ljudi.

Pročitajte još...

Ukupno je testirano 10.262 ljudi, a na respiratoru je 218 pacijenata.

Juče je registrovano 2.583 slučaja koronavirusa, a preminulo je 34 ljudi.

Tiodorović: Epidemiološka situacija je nepovoljna

Član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Branislav Tiodorović izjavio je jutros da se epidemiološka situacija ne poboljšava dinamikom koju su očekivali.

Tiodorović je za RTS kazao da se iz vanredne epidemiološke situacije prešlo u nepovoljnu, i da postoji značajno smanjenje broja novih slučajeva zaraze kovidom-19.

„Imamo smanjenje broja prvih pregleda i do dva, tri puta u nekim mestima. Međutim, još imamo visoku cifru onih koji fatalno završe“, ocenio je Tiodorović.

U Novom Pazaru je i dalje visok trend obolevanja, rekao je i ocenio da su u ovom talasu epidemije deca u lošijoj situaciji.

On je dodao da nema nove informacije o stanju dece koja su na bolničkom lečenju zbog komplikacija infekcije korona virusom.

„Znam da se naše kolege pedijatri bore za njihov život“, rekao je Tiodorović ističući da je uglavnom reč o deci koja su imala urođene predispozicije.

Govoreći o vakcinaciji dece protiv kovida-19 rekao je da se rade ozbiljna istraživanja i da bi do kraja godine ili malo duže mogla da počne i vakcinacija dece.

„‘Fajzer’ radi na vakcini za decu od sedam do 15 godina“, kazao je Tiodorović.

Vučić: Ne znam kad ćemo popustiti mere

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan večerašnjim brojevima kada je reč novim slučajevima koronavirusa, ali da ne zna kada će doći do popuštanja mera, jer to ne zavisi samo od njega.

„Ne zna se da li će doći do popuštanja mera, ali brojevi su mi večeras ohrabrujući. Bolji su nego juče“, odgovorio je predsednik Srbije.

Vučić je prilikom gostovanje na televiziji B92 rekao da se očekuje da će u ponedeljak stići još 211.000 Fajzer vakcina, a odmah nakon toga 500.000 kineskih.

„Mi tu radimo veliki posao, a znam da će Kinezi da nam daju još milion doza u maju. U Torlak nije ništa ulagano od 2000. godine, a onda se Zlatibor Lončar zalagao i 2014. smo doneli odluku da počnemo da podižemo Torlak. Sada je donet zaključak. Znate da smo pravili trovlanetnu vakcinu za grip, primiću je ove godine i zamoliću ljude da je prime što više da odvojimo grip od korone. Naša odluka je da idemo u proizvodnju četvorovalentne vakcine koje u Evropi proizvode samo Sanofi i Glakso“, objasnio je Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar