Foto: Shutterstock

Anketa je pokazala je da je u ovom trenutku oko 8.500 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, odnosno njih sedam odsto, zaraženo koronavirusom ili se nalazi u kućnoj izolaciji, što je zabrinjavajuće visoka brojka za samo sedam dana trajanja drugog polugođa, kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

„Rezultati ankete pokazuju da je šest odsto zaposlenih bolesno, a da je jedan odsto u kućnoj izolaciji zbog kontakta sa obolelom osobom, i slično. Ukoliko znamo da je u prosveti zaposleno oko 120.000 ljudi, to znači da je oko 8.500 ljudi bolesno ili u izolaciji, od kojih je oko 6.000 nastavnika, a 2.500 vannastavnog osoblja. Situacija nije ista u svakom gradu, a prema dosadašnjim informacijama, posebno je ugrožen jug Srbije“, kaže Janković.

Ona kaže da je USPRS anketu „pustila kroz sve škole u Srbiji“ prošlog petka, a da je do sada obrađeno 15 odsto ukupno zaposlenih, što je ozbiljan uzorak.

„Mi nemamo i ne možemo imati podatke o zaraženim i izolovanim učenicima, ali nemamo razloga da ne verujemo Ministarstvu prosvete, koje kaže da ih je oko tri odsto. Ukoliko znamo da u školama imamo oko 120.000 zaposlenih i 850.000 đaka, to znači da je dosta građana (različitog uzrasta) bolesno ili izolovano. Taj broj je i veći, jer nismo uračunali predškolce, njihove vaspitače, kao ni studente i njihove profesore“, kaže Janković.

Ona kaže da je činjenica da su posle dve godine epidemije koronavirusa „nastavnici izuzetno iscrpljeni“, što kombinovanom nastavom sa polovinom odeljenja, što onlajn nastavom bez adekvatnih tehničkih mogućnosti, što tradicionalnom nastavom sa velikim brojem učenika u odeljenjima, prenosi Danas.

Iscrpljeni su i đaci, koji bi da se normalno vrate u školu, ili roditelji, koji su bili prinuđeni da amortizuju situaciju i preuzmu ulogu nastavnika, dodaje.

Jasna Janković Foto: N1

„Ova epidemija je jasno pokazala da je naš najveći problem preveliki broj učenika u odeljenjima, uz nedostatak kadra i lošu motivaciju. Da smo poštovali evropski prosek od 18 učenika po odeljenju, imali bi znatno manje teškoća, u svakom smislu. I to bi neko trebalo da ‘vidi’, ukoliko hoće da gleda“, kaže Janković, dodajući da je „teško biti pametan i preporučiti najadekvatniji način organizovanja nastave“.

Vladan Ćirić, predsednik Sindikata prosvetnih radika u Nišu, kaže da ovaj sindikat i dalje smatra da, zbog dramatičnog porasta broja obolelih nastavnika i učenika, nastava u tom gradu treba da bude organizovana isključivo onlajn, što državni Tim za škole za sada ne prihvata.

On kaže da je u Nišu, prema poslednjim podacima, obolelo više od 200 nastavnika i 1.200 učenika, a da je taj broj i veći, pošto sindikat ima podatke za 44 osnovne i srednje škole, u kojima ima podružnice, dok je na teritoriji grada 57 škola.

„Postoji i mogućnost radikalizacije naših akcija ako broj zaraženih nastavnika i učenika nastavi da divlja. U tom slučaju, u dogovoru sa centralom USPRS razmotrićemo organizovanje protestnih okupljanja, i to ne samo u Nišu, već i u Srbiji. Nezadovoljstva u niškim školama ima, a neka odeljenja već su prešla na onlajn nastavu, ali zato što imaju više obolelih učenika“, kaže on.

Čirić dodaje da se direktori i nastavnici u školama „još uvek nekako snalaze“ u organizaciji nastave, ali da je sve teže naši zamenu obolelim kolegama, posebno onima koji predaju engleski, matematiku ili fiziku.

Oni radije svoja znanja koriste van prosvete, gde je to mnogo isplativije, zaključuje on.

Bonus video – Anketa: Strahuju li roditelji od povećanja broja zaražene dece u školama?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare