Brnabić tvrdi: Beograd nikako nije najzagađeniji grad

Društvo 20. dec. 202021:35 > 22:01
Podeli:
Foto: Printscreen/TvPink

Beograd nikako nije jedan od najzagađenijih gradova na svetu, rekla je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić, dodajući da je činjenica da nemamo dovoljno mernih stanica u Beogradu, ali da ih ostali gradovi imaju.

„Svakako da problem postoji i on je višedecenijski. Počeli smo da radimo na rešavanju problema još 2015. godine i sve probleme rešavamo, pa tako i ovaj. Značajan pokazatelj toga kako rešavamo probleme jeste to da smo u prvih mesec dana rade vlade postavili još jedan kamen temeljac za postrojenje za odsumporavanje u u termoelektrani Nikola Tesla „, rekla je Brnabić u „Hit tvitu“.

Ona je podsetila da je ovakvo postrojenje na Kostolcu završeno.

Na pitanje da li postoji ugljarska mafija o kojoj je govorio direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić, Brnabić je rekla da je proveravala i u Ministarstvu energetike, EPS-u, i inspekcijama i da mi, kako kaže, konkretan dokaz ta tu tvrdnju nemamo.

Govoreći o poglavljima koje Srbija treba da otvori na putu ka EU, među kojima je i poglavlje o ekologiji, premijerka je rekla da za nju postoje tri ključna poglavlja: poglavlje 35 koje je najteže i koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, poglavlje 23 koje je najkopleksnije, a to je vladavina prava i najskuplje poglavlje 27 koje se bavi životnom sredinom.

„Radimo na tome, ali i druge zemlje članice EU nisu završile sa ovim problemom, ali time treba da se bavimo, ne zbog EU, već zbog nas i naše dece“, rekla je ona i podsetila da će do kraja godine biti puštena još 3 brza punjača za eletrična vozila na Koridoru 10 čime postajemo deo panevropske mreže puteva.

Pulmolog Dr Branimir Nestorović je rekao je ekologija skupa disciplina, a njeno nerešavanje znači da bismo u budućnosti mogli da budemo „vrlo bolesni“.

„Glavni uzrok smrtnosti je aerozagađenje, oko 6.000 ljudi godišnje umre od toga, to je oko 10 odsto svih smrtnih slučajeva, a duvan je sledeći uzrok“, rekao je Nestorović.

Komentari

Vaš komentar