Ana Brnabić
Ana Brnabić Foto: REUTERS/Zorana Jevtic

Premijerka Ana Brnabić obratiće se medijima u 18 sati, nakon sednice Vlade koja je zakazana za 17.30, saopšteno je zvanično iz Vlade Srbije.

U saopštenju se ne navodi koji je povod premijerkinog obraćanja. Ipak, time se praktično potvrđuju najave da će predsednica Vlaade danas saopštiti konačnu odluku o sudbini projekta Jadar i kompanije Rio Tinto u Srbiji.

Ipak, najave da će se premijerka obratiti nisu odvratile aktiviste od protesta koji su najavljeni za danas u 19 časova ispred Predsedništva Srbije.

Savo Manojlović iz inicijative Kreni promeni, za Nova.rs kaže da oni imaju dva zahteva – ukidanje uredbe za projekat Jadar i zabrana istraživanja i ekspolatacije litijuma i bora na minimum 20 godina.

„Ukidanjem prostornog plana onemogućava se terensko prilagođavanje za gradnju rudnika na području Jadra. Zahtevom za zabranom na određeno vreme, mi celu Srbiju spašavamo ekološke katastrofe. Ekološki štetno rudarenje nije problem samo Jadra i Rađevine, nego i npr. okoline Valjeva gde zbog Bora. Za nas cela Srbija nije na prodaju“, poručuje Manojlović.

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je danas da nastavlja blokade puteva sve dok Vlada Srbije ne ukine prostorni plan za projekat Jadar i dok se ne raskinu svi ugovori s Rio Tintom i drugim kompanijama koje se bave iskopavnjem litijuma i drugih metala.

SEOS ističe da ne prihvata moratorijume ni na godinu, ni na 20 godina i navodi da su 16. decembra podneli zahtev Vladi Srbije da ukine uredbu kojom je donet prostorni plan za projekat Jadar, ali da odgovora još nema.

Bonus video: Imaju li protesti i blokade puteva budućnost

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare