Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tržište telekomunikacija u Srbiji je visoko konkurentno i pokrenulo je trku između provajdera koji žele da dođu do korisnika. Ova praksa je rezultirala visokim nivoom pokrivenosti 4G tehnologijom, koji sada dostiže više od 99,5 odsto domaćinstava sa najmanje jednim mobilnim provajderom, a većina sa sva tri, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu za najveću svetsku telekomunikacionu organizaciju, Međunarodnu telekomunikacijsku uniju (ITU).

Premijerka je u intervjuu za ITU govorila o razvoju digitalizacije u Srbiji i o tome kako širokopojasni internet potstiče rast i razvoj naše zemlje.

„Kada je reč o fiksnom širokopojasnom pristupu, dve trećine domaćinstava ima pristup širokopojasnoj mreži nove generacije, a samo pet odsto domaćinstava, uglavnom u udaljenim ruralnim sredinama, nema pristup fiksnoj širokopojasnoj mreži“, istakla je Brnabić.

Kako je navela, te cifre pomogle su Srbiji da postane lider u regionu i ispred nekih zemalja Evropske unije i dodala da posao još nije gotov, te da je vizija vlade „inkluzivno gigabitno društvo do 2025. godine“.

Na pitanje zašto vlada veruje u razvoj širokopojasne mreže i njen uticaj na ekonomski rast, Brnabić je rekla da Srbija ima snažno digitalno društvo i da brza digitalna transformacija brzo menja našu ekonomiju.

„Sektor IKT doprinosi 5,3 odsto našem BDP-u i primećujemo stalan rast iz godine u godinu. U isto vreme, izvoz IKT-a je najveći u regionu i raste za najmanje 20 odsto godišnje“, istakla je premijerka.

Navela je primere da je srpska kompanija Nordeus jedan od vodećih svetskih proizvođača i izdavača mobilnih igara, dok je SevenBriges jedna od vodećih kompanija za genetička istraživanja i ocenjena kao jedna od 50 najpametnijih svetskih kompanija.

„Pored toga, vrhunske međunarodne tehnološke kompanije osnovale su ovde centre za istraživanje i razvoj. Stvaranje međunarodno poznate i rastuće baze inženjerskih talenata, obezbeđivanje najkonkurentnijeg oporezivanja preduzeća u Evropi, pomaže nam da stvorimo novi brend za Srbiju – modernu zemlju koja je privlačna za mlade ljude, preduzetnike i investitore“, naglasila je Brnabić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare