Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Posle uvođenja kovid propusnica u trajanju od tri sata, Krizni štab će o eventualnom pooštravanju mera, javnost obavestiti sledeće nedelje, kada bi trebalo da se održi nova sednica, izjavila je danas u Kragujevcu premijerka Ana Brnabić. Ona je naglasila da iako je bilo preporuka da škole na 10 dana pređu na onlajn nastavu, da je to pitanje još uvek u fazi stalnih pregovora između ‘‘Batuta‘‘ i medicinskog dela Kriznog štaba, ali je istakla da će se ona lično zalagati da deca od prvog do četvrtog razreda nastavu prate u školi.

Brnabić je na konferenciji za novinare nakon obilaska kragujevačkog preduzeća za distribuciju toplotne energije „Energetika“ rekla da za sada neće biti produženja važenja kovid propusnica na 24 sata.

Premijerka je rekla da se o nastavi u školama redovno razgovara na sastancima koje vode predstavnici Batuta i medicinskog dela Kriznog štaba, te da će posle sutrašnjeg sastanka izneti svoj predlog Kriznom štabu na usvajanje.

Ona istakla da će u svakom slučaju biti doneta najbolja moguća odluka ‘‘najbezbednija za decu i najbolja za njihove porodice‘‘ ne navodeći šta to konkretno znači.

Brnabić je dodala da je njoj izuzetno važno da se ne menja model nastave za učenke od prvog do četvrtog razreda i da je stava da najmlađi osnovci nastavu treba da pohađaju u svojim školama.

Ono je zatražila i razumevanje javnosti za svaku odluku koju Krizni štab bude doneo na sledećoj sednici u vezi sa nastavom u školama.

‘‘Samo da se razumemo, ukoliko se donese odluka da škole idu na onlajn nastavu kao što smo nekada imali, nemojte onda da bude kritika – a šta će da rade roditelji i zašto deca idu na onlajn kada sve drugo radi. Nemojte da uvek bude ono suprotno…. te, zašto ne rade škole, a kad rade škole, e, a zašto rade škole? Hajde da budemo samo malo iskreni jedni prema drugima, jer to uopšte nije politička tema i nije političko pitanje‘‘ rekla je Brnabić.

Ona je naglasila i da postoji mogućnost da se ‘‘malo pomeri jesenji raspust‘‘, kao i da će o realizaciji nastave u narednom periodu razgovarati sa sindikatima, kako bi čuli i njihovo mišljenje.

Stroga kontrola prime kovid propusnica

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će se zalagati da se kovid propusnice umesto tri sata primenjuju 24, ali premijerka nije konkretno odgovorila na novinarsko pitanje da li je i ta opcija na stolu.

Ona je istakla da se u ovom trenutku ‘‘ide na sriktne inspekcijske kontrole‘‘ postojećih mera, uključujući kovid propusnice, distancu i nošenje maski.

‘‘Opet mi se čini da mnogo manje prčamo o vakcinaciji. Vakcinacija je odgovor na ovu pandemiju, imamo polako rast vakcinacije, prešli smo 55 odsto vakcinisanih i to je ono što je meni najvažnije, a šta će biti dalje sa merama… videćemo. U ovom trenutku najvažnije je da se poštuju ove mere koje imamo, jer ako se ne poštuju, onda je zaista bespredmetno razgovarati o bilo čemu dalje‘‘ rekla je ona.

Premijerka je pojasnila i da će saslušati predloge medicinskog dela Kriznog štaba, ali da će konačna odluka, kako je istakla biti doneta ‘‘u jednom trouglu‘‘.

„U tom trouglu su zdravstvo, ekonomija i mentalno zdravlje nacije i Krizni štab se uvek trudi da u okviru izuzetno kompleksne situacije nađe najbolji odgovor za sve građane“, zaključila je Ana Brnabić.

Dr Tanja Jovanović: Da li nas je Krizni štab zaboravio?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare