Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je posetila zdravstvene radnike Univerzitetske dečje klinike ”Tiršova” koji su primili vakcinu. Ona je tom prilikom izjavila je da je do sada u Srbiji vakcinisano 9.300 ljudi, korisnika staračkih domova i zdravstvenih radnika. Najavila je da se planira ubrzavanje vakcinacije, kao da se stvaraju svi uslovi za masovnu imunizaciju.

Brnabić: Do kraja januara imaćemo dva miliona vakcina

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija do kraja januara imati dva miliona vakcina, različitih proizvođača, uključujući i količine koje su stigle krajem decembra.

U februaru se, kaže, očekuje još dodatnih 1,3 do 1,5 miliona doza vakcina.

“I sve tako do maja, juna, i nadam se da ćemo moći da završimo vakcinaciju. Ako to uspemo, bićemo jedna od prvih zemalja koja će to završtiti u Evropi”, rekla je Brnabić.

Ponovila je da Srbija u ovom trenutku ima dogovor za osam miliona vakcina, različitih proizvođača, što je dovoljno za vakcinaciju četiri miliona ljudi, navodeći da su nadležni rano krenuli da pregovaraju.

Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u Tiršovoj

Vakcinacija zdravstvenih radnika počela je danas i u Univerzitetskoj bolnici “Tiršova”.

Direktor klinike dr Siniša Dučić rekao je da je odziv njegovih kolega veoma dobar, što je, podvlači, vrlo značajno u suzbijanju pandemije korona virusa.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek istakao je da se nastavlja imunizacija građana širom zemlje, u zdravstvenim ustanovama i gerontološkim centrima.

Dodao je da je juče počela vakcinacija i u non kovid bolnicama, a danas je bila želja da počne vakcinacija zdravstvenik radnika koji leče decu

Virusolog, dr Srđa Janković izrazio je uverenje da će sve njegove koje mogu, da se vakcinišu, jer, kako je rekao, kontraindikacije zaista nisu široke.

Brnabić je istakla da će svi koji će želeti da se vakcinišu to i moći da urade. Najavila je i da sutra stižu dodatne doze od 18.525 dodatnih doza Fajzerove vakcine.

Premijerka oekuje da se krajem nedelje na beogradskom Sajmu otvori prvi punkt za vakcinaciju.

Inače, Brnabić je, zajedno sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić Tepavčević i epidemiologom Predragom Konom i sama 24. decembra primila Fajzerovu vakcinu protiv koronavirusa.

 

U Srbiji je, nakon vakcinacije korisnika domova za stare, u toku i vakcinacija zdravstvenih radnika. Na raspolaganju su im Fajzerova i ruska Sputnjik V vakcina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare